Privreda

Mali o novom modelu fiskalizacije: Od sutra novi rok za prijavu privrednika za subvenciju države

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/03/2022

-

10:49

Mali o novom modelu fiskalizacije: Od sutra novi rok za prijavu privrednika za subvenciju države
Mali o novom modelu fiskalizacije: Od sutra novi rok za prijavu privrednika za subvenciju države - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da sutra počinje novi krug prijavljivanja obveznika fiskalizacije za subvencije države za prelazak na novi model fiskalizacije, koji je od ogromnog značaja za borbu protiv sive ekonomije.

"Pitanje subvencija definisano je Uredbom Vlade Srbije, kojom se predviđa da će obveznicima biti uplaćeno 100 evra po svakom prodajnom mestu i po svakom fiskalnom uređaju još 100 evra, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV, taj iznos će biti uvećan za 20 odsto“, rekao je Siniša Mali, i naglasio da će prijavljivanje na portalu Poreske uprave ePorezi, biti moguće do 5. aprila.

Da bi se prijavi za subvencije, dodao je Siniša Mali, obveznici fiskalizacije prvo treba da, ukoliko to nisu uradili, prijave podatke o lokacijama prodajnih objekata.

"Oni to mogu i treba da urade putem portala Poreske uprave ePorezi. Nakon što prijave lokacije, poreski obveznici se mogu prijaviti za subvencije države“, naglasio je Mali, uz napomenu da je prijava za subvencije jednostavna, da ne zahteva mnogo vremena i da obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju svoju prijavu.

Prijavilo se 124. 000 obveznika fiskalizacije

Mali je podsetio da je prvi krug prijave za subvencije države trajao od 15. oktobra 2021. do 31. januara 2022. godine, te da se tom prilikom za pomoć države prijavilo oko 124.000 obveznika fiskalizacije, i skoro svi su već isplaćeni.

"Sa redovnim isplatama subvencija će se nastaviti i u narednom periodu, jer želimo da obveznici fiskalizacije što pre dobiju novac i pređu na novi model fiskalizacije, kako ne bi čekali poslednji rok, koji ističe 30. aprila", naveo je ministar Mali, uz napomenu da je cilj države da privrednici nemaju trošak zbog prelaska na novi model fiskalizacije.

Kako je naveo, obveznici fiskalizacije direktno dobijaju novčana sredstva za prelazak na novi model fiskalizacije, a novca za to ima sasvim dovoljno, s obzirom da je budžetom za ovu godinu za to opredeljeno šest milijardi dinara.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Ministar je podsetio da je rok za prelazak na novi model fiskalizacije 1. maj ove godine i naglasio da neće biti nikakvog pomeranja rokova.

"Pozivam obveznike fiskalizacije da što pre pređu na novi model, jer već imamo situacije da ljudi kupe kase, ali da ne žele da ih priključe već čekaju april. To će onda stvoriti veliki pritisak na proizvođače, koji će imati mnogo kraći period da svima instaliraju kase“, istakao je ministar.

On je ponovo naglasio da je uvođenje novog modela fiskalizacije jedan od najvažnijih projekata koje Ministarstvo finansija trenutno realizuje, te da je reč o velikoj i važnoj strukturnoj reformi koja će doneti brojne benefite celom društvu i državi, i privredi i građanima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis