Privreda

Mali: Prijava privrednika za fiskalne uređaje počinje sutra, a troškove pokriva država

Komentari

Autor: Tanjug / TV Pink

30/09/2021

-

10:06

Mali: Prijava privrednika za fiskalne uređaje počinje sutra, a troškove pokriva država
Mali: Prijava privrednika za fiskalne uređaje počinje sutra, a troškove pokriva država - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će novi model fiskalizacije, koji će biti uveden od 1.novembra, osnažiti borbu protiv sive ekonomije i najavio je da će Vlada Srbije danas usvojiti uredbu o subvencionisanju novih fiskalnih uređaja. Mali je najavio da od sutra, 1.oktobra, na sajtu Poreske uprave počinje prijavljivanje za fiskalne uređaje i naglasio da je sistem napravljen u skladu sa najvišim bezbednosnim standardima tako da će svaki uređaj, imati bezbednosni element koji omogućavati direktnu komunikaciju sa Poreskom upravom "stvarnom vremenu".


Mali je kazao da će privreda od uvođenja novog sistema imati veliku korist jer, kako je objasnio, više neće biti kontrolnih papirnih listića niti godišnjih servisa fiskalnih uređaja, a da od sada fiskalni uređaj može da bude tablet, laptop, mobilni telefon...

"Idemo u korak sa vremenom i digitalazacijom", rekao je Mali za TV Pink.

Naglasio je da novi model fiskalizacije treba da domaću privredu učini konkuretnijom i efikasnijom navodeći da je postojeći model fiskalizacije uveden 2003.godine, dok se danas koristi 4G tehnologija. Mali je podsetio je da će novi sistem fiskalizacije biti uveden od 1.novembra, a da je privreda, kako kaže, tražila prelazni period do 1.aprila sledeće godine do kada će funkcionisati oba sistema.

Doprinos borbi protiv sive ekonomije

Kako je rekao, država će pokriti sve troškove uvođenja novog modela fiskalizacije tako da privredu to neće koštati ni dinar.

"Daćemo 100 evra za svako prodajno mesto i za svaki fiskalni uređaj. Za one koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos biće uvećan za 20 odsto. Pokrićemo sve troškove kako ne bismo stvarali dodatno opterećenje za našu privredu", rekao je Mali.

Izrazio je očekivanje da će se uvođenje novog sistema isplatiti za godinu dana i da će doprineti jačoj i efikasnijoj borbi protiv sive ekonomije i smanjenje troškova za privredu.

Mali je kazao da svaki kupac postaje i kontrolor fiskalnih računa jer će, kako kaže, svaki račun imati QR kod i moći će da se proveri da li je račun ispravan ili ne.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis