Biznis vesti

Mali: Privrednici neće imati ni dinar troška za nove fiskalne uređaje

Komentari

Autor: FoNet

16/06/2021

-

12:21

Mali: Privrednici neće imati ni dinar troška za nove fiskalne uređaje
Mali: Privrednici neće imati ni dinar troška za nove fiskalne uređaje - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da privrednici neće imati ni dinara opterećenja u vezi sa novim sistemom fiskalizacije, i da je taj sistem potpuno besplatan. Mali je na prezentaciji tehničkog vodiča u okviru novog sistema fiskalizacije povukao paralelu sa "teretom pandemije" koji je država preuzela na sebe i naglasio da privreda neće imati troškova u implementaciji tog sistema, jer ga država, takođe, preuzima na sebe.

"U budžetu je za te svrhe izdvojeno tri milijarde dinara", rekao je Mali Ministar finansija je tokom prezentacije lično demonstrirao rad u novom fiskalnom sistemu, koji za sada funkcioniše na nivou testnog okruženja.

Mali je tom prilikom preuzeo ulogu prodavca, preko svog telefona naplatio jedan hleb "Sava" virtuelnom kupcu i izdao mu fiskalni račun na kome se nalazi i QR kod.

Prezentaciji tehničkog vodiča prisustvuju predstavnici kompanija proizvođača fiskalnih kasa i softvera za fiskalizaciju, a Mali ih je pozvao da urade sve da na vreme prilagode svoje proizvode novom sistemu, koji treba da zaživi 1. januara 2022. godine. Naglasio je da nema mnogo vremena i da privreda ima šest meseci da se prilagodi i opremi za novi model fiskalizacije.

Podaci će odmah stizati u Poresku upravu

"Svi podaci sa fiskalnih kasa će u realnom vremenu dolaziti u Poresku upravu, što će omogućiti bolju naplatu i kontrolu plaćanja poreza, kao i uređeniju državu kada je reč o borbi protiv sive ekonomije", rekao je Mali.

Podsetio je i na to da je novi model fiskalizacije, zajedno sa primenom e-faktura i digitalizacijom usluga Poreske uprave deo velikog projekta reforme Poreske uprave, i poručio da i MMF, koji je partner na projektu, i domaća privreda traže da uprava što bolje i efikasnije radi.

On je poručio da od proizvođača očekuje da u narednom periodu otkriju eventualne nedostatke sistema, kako bi što pre bili ispravljeni i napomenuo da je do početka primene ostalo još šest meseci.

Privredna komora Srbije

Proizvođačima hardverskih i softverskih rešenja, pored ministra Malog, obratila se i direktorka Poreske uprave Dragana Marković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i implemetator projekta, direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić, a potom im je predstavljeno tehničko rešenje za fiskalne kase.

Telekom garant sistema fiskalizacije

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić rekao je da ta kompanija svojom tehničkom snagom i kvalitetom garantuje da će  od 1. januara iduće godine implementirati taj sistem.

Tanjug/Zoran Žestić

Direktor kompanije Telekom Vladimir Lučić


"Mislim da je bitno što je Telekom nosioc ovog projekta, iz više razloga, pre svega pokazali smo da možemo da budemo lideri i nosioci svih digitalnih projekata u Srbiji. Naša tehnološka snaga i broj inženjera su, takođe, veliki garant da će sistem biti implementiran. Reč je o kvalitetnom sistemu kojem će se svi lako prilagoditi", poručio je prvi čovek Telekoma.
Lučić je pdosetio da je Telekom bio partner i prilikom prve fiskalizacije i da se i tada pokazao kao kvalitetan i pouzdan partner.

 

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija

Preporuka za vas

Taksa za podnošenje molbe u Novom Sadu pet puta skuplja nego u Babušnici
Privreda se oporavlja, industrijska proizvodnja u aprilu veća za 33 odsto nego lane

Komentari (0)

Biznis