Biznis vesti

Kreće izgradnja poslednje deonice na auto-putu Miloš Veliki, Vučić: Radovi će koštati 1,7 milijardi evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2022

-

11:53

Kreće izgradnja poslednje deonice na auto-putu Miloš Veliki, Vučić: Radovi će koštati 1,7 milijardi evra
Kreće izgradnja poslednje deonice na auto-putu Miloš Veliki, Vučić: Radovi će koštati 1,7 milijardi evra - Copyright MGSI

veličina teksta

Aa Aa

"Izgradnja poslednje deonice na autoputu "Miloš Veliki" (E-763) Požega - Duga Poljana počela je danas. Ugovor za izgradnju te deonice Koridora 11, u dužini od 76 kilometara, potpisan je krajem prošle godine u Sjenici. Radove će izvoditi kineska kompanija CRBC, a posao je vredan 1,5 milijardi evra. Početku radova prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da će, zbog poskupljenja građevinskog materijala, radovi koštati 1,7 milijardi evra.

Vučić je naveo da će autoput biti značajan za razvoj tog dela Srbije i dodao da će podstaći i razvoj turizma. On je predstavniku kineskog izvođač radova rekao da bi trebalo što pre da "napadnu" tu deonicu sa radovima.

"Požurite, ali da ne zaostanete sa radovima na gradnji dela od Pakovraće do Požege. Brinem samo da nam cene građevinskog materijala ne odu u nebesa", poručio je Vučić i dodao da država uspeva da gradi autoputeve i čuva zemlju čak u uslovima krize u svetu.

Vučić je rekao da će za četiri godine biti završen autoput od Požege do Arilja i Ivanjice do Duge Poljane, tako da će građani i Novog Pazara i Sjenice imati autoputa do Beograda.


"To će puno značiti za čitavu Peštersku visoravan, dovođenje investitora i razvoj cele zapadne i jugozapadne Srbije", kazao je Vučić.

Istakao je da je deonica od Požege do Duge Poljane najteža za izgradnju ne samo u Srbiji već u celom regionu, pošto će na ukupno 76 km, biti 27 kilometara u mostovima i 24 km u tunelima.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Ovo je najveći projekat za ovaj deo Srbije, jedan od najskup projekata. Koštaće nas 1,7 milijardi evra. Građevinski materijal poskupeo svuda u svetu. Za nas je ova deonica veoma važna jer će Arilje, Ivanjica, Sjenica i Novi Pazar biti povezani sa Beogradom, nadam se ubuduće i sa Sarajevom. Moćićemo sada da gradimo turističke centre i na Goliji i na Pešteru. Moćićemo da spajamo ljude i zemlje. nadam se da i u Crnoj Gori moći da nastave posao", rekao je Vučić.

On je podsetio da se gradi i put od Novog Pazara do Sjenice, zatim 22 km puta Novi Pazar - Tutin, obilazni put oko Ribarića i drugo. Kazao je da je veoma važno da ljudi ostanu da žive u tom delu Srbije, a ne da odlaze u Nemačku i Švajcarsku.

Put ka Crnoj Gori

Denicom od Požege do Duge Poljane nastavlja se izgradnja autoputa ka Boljaru na granici sa Crnom Gorom. Autoput ide trasom Požega - Arilje - Ivanjica - Boljare u dužini oko 106 kilometara.

Kinezi već grade deonicu od Preljine do Požege i već je pušten u saobraćaj prvi deo od Preljine do Pakovraće u dužini 11,5 kilometara.  Dužina deonice od Preljine do Požege duga je ukupno 30,9 kilometara.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Radovi od Preljine do Požege su počeli u maju 2019. godine, a njihova vrednost je 450 miliona evra. Cela deonica od Preljine do Požege trebalo bi da bude završena do kraja ove godine ili u prvom kvartalu 2023. godine.

Glavni izvođač na deonici do Požege je kineska kompanija C C C C (Cajna komjunikejšens end konstrakšen kompani, a CRBC je ćerka firma). Deonica Preljina - Požega - Boljare je nastavak projekta izgradnje autoputa od Beograd do Južnog Jadrana ukupne dužine 258 kilometara.

Planirano je i da se od Požege izgradi još jedan krak autoputa u dužini oko 60 kilometara do granice sa BiH.

Avion za Moskvu

Upitan da li je otkriveno ko šalje lažne dojave o podmetanju bombe u avion Er Srbija na letu za Rusiju, Vučić je rekao da se radi na tome.

"Izveli smo juče mali trik za njih, namerno smo kasnili pola sata sa letom. Oni čekaju da avion poleti, onda šalju dojavu o bombi, pa da moramo da vraćamo avion iz Suborice. Juče su javili dok je avion bio na zemlji. Proveravamo to i naše službe se bave tim", rekao je Vučić.

On je dodao da "veliki" danas misle da imaju pravo da se mešaju u odluke suverene države, da određuju svima šta će da rade.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Mi tako mali se usuđujemo da mislimo i određujemo svoju sudbinu. Tako mali i velikima ćemo znati da odgovorimo", rekao je Vučić.

"Čeka nas teška zima"

Vučić je poručio da, iako dolaze letnji meseci i a sa njima i manja potrošnja energenata, od 1.maja treba da se spremamo za iduću zimu, jer nas čeka teška zima.

"Vidite Nemce već se spremaju za iduću zimu. Od 1.maja treba da se spremimo, čeka nas teška zima“, naglasio je Vučić.

On je na taj način prokomentarisao najavu Bugarske o prekidu uvoza ruskog gasa, i skrenuo pažnju kako nije siguran da je to sa prekidom uvoza gasa tako lako sprovesti, jer, kako kaže, nema dovoljno gasa iz Kaspijskog mora. Najavio je da će Srbija razgovarati sa Gaspromom oko novog ugovora.

"Mi kažemo hoćemo ruski gas iz turskog toka, i mi plaćamo tranzitnu taksu. To što oni (Bugari) hoće je njihova stvar. Za nas je dobro ako može biti i drugog gasa", istakao je Vučić.

 

Komentari (0)

Biznis