Biznis vesti

Zbog odluke da devojčice u Avganistanu ne idu u školu, Svetska banka zamrzla projekte vredne 600 miliona dolara

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

10:17

Zbog odluke da devojčice u Avganistanu ne idu u školu, Svetska banka zamrzla projekte vredne 600 miliona dolara
Zbog odluke da devojčice u Avganistanu ne idu u školu, Svetska banka zamrzla projekte vredne 600 miliona dolara - Copyright AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Svetska banka je obustavila četiri projekta u Avganistanu vredna 600 miliona dolara zbog odluke vladajućih islamističkih lidera u zemlji da se devojčicama zabrani povratak u državne srednje škole, saopštio je taj međunarodni kreditor.

Specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija pripremile su projekte čije bi se spovođenje finansiralo iz ponovo uspostavljenog fonda za obnovu Avganistana (ARTF) s ciljem podrške programima u poljoprivredi, obrazovanju, zdravstvu i životnom standardu.

Međutim, smernice banke zahtevaju da sve aktivnosti koje finansira ARTF obezbeđuju pristup i jednakost u pružanju usluga ženama i devojčiama u Avganistanu, saopštila je banka, izražavajući duboku zabrinutost zbog talibanske zabrane da devojčice pohađaju srednju školu, izveštava Rojters.

Zbog toga je odlučeno da četiri projekta budu predstavljena donatorima ARTF-a na odobrenje tek onda "kada Svetska banka i međunarodni partneri budu uvereni da se ciljevi projekata mogu ostvariti". Neizvesno je kada bi to moglo da bude.

Američki zvaničnici su prošle nedelje otkazali planirane sastanke u Dohi sa talibanima zbog odluke da devojčice ne pohađaju srednju školu. Izvršni odbor Svetske banke je 1. marta odobrio plan za korišćenje više od milijardu dolara iz ARTF fonda za finansiranje urgentnih programa obrazovanja, poljoprivrede, zdravlja i standarda porodica, pri čemu sredstva ne bi bila dostupna talibanskim vlastima već bi se novac isplaćivao preko agencija UN i humanitarnih grupacija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis