Fokus

Talibanske vlasti Avganistankama i dalje brane srednjoškolsko obrazovanje

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

20:08

Talibanske vlasti Avganistankama i dalje brane srednjoškolsko obrazovanje
Talibanske vlasti Avganistankama i dalje brane srednjoškolsko obrazovanje - Copyright AP Photo/Mstyslav Chernov

veličina teksta

Aa Aa

Talibanske vlasti u Avganistanu saopštile su danas da, uprkos očekivanjima, neće ponovo otvoriti srednje škole za devojčice, što je odmah naišlo na osudu Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo obrazovanja navelo je da će škole biti zatvorene za devojčice dok se ne sastavi plan koji će biti u skladu s islamskim zakonom i avganistanskom kulturom, prenela je vladina novinska agencija Bahtar, kako navodi Rojters.

Iznenadna odluka usledila je posle prošlonedeljne najave ministarstva da će škole biti u sredu otvorene za sve đake, uključujući devojčice, nakon više meseci zabrane da se žene obrazuju u srednjim školama.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da je odluka talibana "duboko razočaravajuća i nanosi veliku štetu Avganistanu.

"Uskraćivanje obrazovanja krši jednaka prava žena i devojčica na obrazovanje", saopštio je Gutereš, koji je pozvao "talibanske de fakto vlasti da, bez odlaganja, otvore škole za sve đake".

Poslednji put kad su talibani vladali Avganistanom - od 1996 do 2001. godine, žene nisu mogle da se obrazuju i obavljaju većinu zanimanja. Kao uslov da prizna njihovu sadašnju vlast, međunarodna zajednica je pred talibane stavila zahtev da se devojčicama omogući jednako pravo na obrazovanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet