Fokus

Avganistan ostaje bez ambasade u SAD

Komentari

Autor: Tanjug

15/03/2022

-

22:07

Avganistan ostaje bez ambasade u SAD
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ambasada Avganistana u Vašingtonu biće zatvorena do kraja sedmice, objavio je danas Njujork Tajms, a portal magazina Forin Polisi navodi da je Stejt department naredio zatvaranje ambasade i konzulata u SAD, dovodeći u neizvesnost budućnost avganistanskih diplomata u Sjedinjenim Državama.

Bez podrške priznate vlade i sa zamrznutim bankovnim računima da bi se izbeglo kršenje američki sankcija protiv Talibana, avganistanska ambasada u Vašingtonu biće primorana na zatvaranje ove nedelje, navodi list. Četvrtina od oko 100 zaposlenih u ambasadi do sada nije podnela zahtev za dozvolu boravka ili za ostanak u Sjedinjenim Državama iz humanitarnih razloga.

Oni za podnošenje zahteva imaju još mesec dana, pre nego što se suoče sa deportacijom, navodi NT. Sajt Forin Polisi navodi da većina avganistanskih diplomata od pada vlade u Kabulu i dalje u Sjedinjenim Državama radi pro bono.

"Želeli smo da naša zastava bude podignuta do poslednjeg trenutka. A Stejt department je odlučio da to više nije praktično", rekao je za Forin Polisi jedan avganistanski diplomata u SAD, koji je želeo da ostane anoniman.

Stejt department je naredio zatvaranje avganistanske ambasade i konzulata u SAD, dovodeći u neizvesnost budućnost avganistanskih diplomata u Sjedinjenim Državama nakon što su talibani srušili njihovu vladu prošle godine, navodi Forin Polisi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet