Fokus

Rusija tražila pomoć od Kine? Peking negira, Amerikanci upozoravaju

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2022

-

08:11

Rusija tražila pomoć od Kine? Peking negira, Amerikanci upozoravaju
Rusija tražila pomoć od Kine? Peking negira, Amerikanci upozoravaju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Portparol kineske ambasade u SAD Liu Pengju izjavio je da nikada nije čuo za to da je Moskva tražila vojnu pomoć od Pekinga nakon što je započela invaziju na Ukrajinu. On je naglasio da je prioritet Kine da spreči da napeta situacija u Ukrajini izmakne kontroli, prenosi Rojters.

Na pitanje da prokomentariše pisanje američkih medija da je Rusija tražila vojnu pomoć od Kine, portparol kineske ambasade rekao je: "Nikada nisam čuo za to".

"Trenutna situacija u Ukrajini je zaista zabrinjavajuća. Sada je prioritet sprečiti da napeta situacija eskalira ili izmakne kontroli", naveo je portparol ambasade.

Američki mediji Fajnenšal tajms i Vašington post objavili su prethodno, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, da je Rusija od Kine zatražila vojnu opremu nakon što je 24. februara započela "invaziju na Ukrajinu.

Vašington post navodi da neimenovani američki zvaničnici nisu precizirali koju je vrstu oružja tražila Rusija niti kako je Kina odgovorila na to, prenosi Rojters.

Savet za nacionalnu bezbednost Bele kuće odbio je da prokomentariše te navode.

"Kina upozorena na posledice pomoći Rusiji"

Američke vlasti upozorile su, inače, Peking da će biti posledica ako Kina pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi gubitke od zapadnih sankcija, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Pažljivo pratimo u kojoj meri Kina zapravo pruža materijalnu i ekonomsku podršku Rusiji. Preneli smo Pekingu da nećemo tolerisati niti dozvoliti bilo kojoj zemlji da pokuša da nadoknadi Rusiji njene ekonomske gubitke od zapadnih sankcija", rekao je Saliven u intervjuu za CNN i dodao da bi to imalo posledice po Kinu.

Istovremeno, on je odbio da odgovori na pitanje da li su SAD spremne da uvedu ograničenja Pekingu ako pokuša da pomogne Rusiji da nadoknadi ekonomske i finansijske gubitke od sankcija koje su uvele SAD i njihovi saveznici, preneo je Sputnjik.

Saliven je, takođe, napomenuo da američka vojska ne učestvuje u borbenim dejstvima na teritoriji Ukrajine i da neće biti upućena u tu zemlju.

"Američka vojska neće učestvovati u operacijama u Ukrajini. Ona sada nije tamo, ali mi ćemo zaštititi svaki pedalj teritorije NATO", istakao je on.

Ranije je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova DŽao Liđijan izjavio da će Kina zaštititi svoje kompanije i ljude koji su se našli pod pretnjom američkih sankcija zbog trgovine sa Rusijom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet