Evropa

Osoblje Černobilja prestalo s popravkama zbog premora, radili bez prestanka skoro tri nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

13/03/2022

-

22:39

Osoblje Černobilja prestalo s popravkama zbog premora, radili bez prestanka skoro tri nedelje
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da ju je ukrajinski regulator obavestio da je osoblje u postrojenjima za radioaktivni otpad u nuklearnoj elektrani u Černobilju prestalo sa popravkama koje obezbeđuju bezbedan rad sistema jer su iscrpljeni od neprekidnog rada otkako je Rusija zauzela postrojenje prošlog meseca.

"Ukrajinski regulator je obavestio IAEA da osoblje u (Černobilju) više ne obavlja popravke i održavanje opreme koje su deo sistema bezbednosti postrojenja, delom zbog svog fizičkog i psihičkog umora jer su radili bez prestanka skoro tri nedelje", navodi se u saopštenju agencije UN koje je preneo Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo za atomsku energiju saopštilo je ranije danas da je napajanje nuklearne elektrane u Černobilju obnovljeno, što znači da će sistemi za hlađenje normalno funkcionisati i da neće morati da se koriste agregati.

Ukrajina je ranije upozorila na povećan rizik od curenja radijacije ako se ne popravi visokonaponski dalekovod do elektrane, koji je bio oštećen u sukobima, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa