Fokus

Bivši šef ruske diplomatije: Putin je poverovao sopstvenim propagandistima, a u stvari ima Potemkinovu vojsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/03/2022

-

23:33

Bivši šef ruske diplomatije: Putin je poverovao sopstvenim propagandistima, a u stvari ima Potemkinovu vojsku
Bivši šef ruske diplomatije: Putin je poverovao sopstvenim propagandistima, a u stvari ima Potemkinovu vojsku - Copyright Tanjug AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin, Efrem Lukatsky, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bivši šef ruske diplomatije Adrej Kozirjev, koji trenutno živi u Americi, na Tviter nalogu izneo je svoje mišljenje o ratu u Ukrajini, nazivajući rusku armiju "Potemkinovom vojskom" i navodeći da ne misli da će ruski predsednik posegnuti za nuklearnim naoružanjem.

U seriji objava predstavio njegovo viđenje Putinovih razloga za napad.

"Mislim da je počelo zato što većina ljudi, posebno na Zapadu, smatra njegovu odluku da napadne Ukrajinu krajnje iracionalnom. Ne slažem se. To je užasno, ali nije iracionalno. Da bismo razumeli zašto je invazija bila racionalna za Putina, moramo ući u njegove cipele", započeo je bivši šef diplomatije.

 

 

Kozirjev je navodi da su se tri verovanja spojila u isto vreme u Putinovoj računici: stanje Ukrajine kao države, stanje ruske vojske i geopolitičko stanje Zapada.

Kada je reč o stanju Ukrajine Putin je, kako ističe Kozirjev, proveo poslednjih 20 godina verujući da Ukrajina nije prava nacija i da bi, u najboljem slučaju, trebalo da bude satelitska država.

"Majdan je okončao svaku nadu o držanju Ukrajine nezavisnom i prokremljanskom. Mislio je da je Zapad iza toga. Ako ukrajinska vlada ne može da bude nezavisna i prokremljanska prikriveno, kako je verovatno zaključio, onda je on otvoreno naterati da to bude. Takođe je počeo da veruje sopstvenim propagandistima da Ukrajinu vodi nacistička-Bandera hunta. Savršeni uvod u ‘denacifikovanje’ Ukrajine”.

Takođe je, smatra ovaj bivši šef ruske diplomatije iz doba Borisa Jeljcina, počeo da veruje sopstvenim propagandistima da Ukrajinom upravlja nacističko-banderovska hunta. Savršen izgovor za 'denacifikovanje' Ukrajine", ocenjuje.

 

 

Kada je reč o drugom verovanju – ruska vojska, Kremlj je proveo poslednjih 20 godina pokušavajući da modernizuje svoju vojsku.

"Većina tog budžeta je ukradena i potrošena na mega jahte na Kipru. Ali kao vojni savetnik ne možete to da prijavite predsedniku. Stoga su mu umesto toga prijavljivali laži. Potemkinova vojska", piše Kozirjev.

Ruska vladajuća elita je, ističe Kozirjev, verovala sopstvenoj propagandi da je američki predsednik Džozef Bajden mentalno nesposoban. Takođe su mislili da je EU slaba zbog toga što su njihove sankcije bile "krezube" 2014.

"A onda su se SAD povukle iz Avganistana, učvršćujući ovaj narativ", dodaje bivši šef ruske diplomatije. 

 

 

"Ako verujete da je sve što je gore navedeno i vaš cilj je da vratite slavu Ruske imperije (šta god to značilo), onda je savršeno racionalno izvršiti invaziju na Ukrajinu, ukazuje Kozirjev. Naglašava ipak da je Putin pogrešio  za sva tri verovanja, ali to ga ne čini ludim. Jednostavno, dakle, pogrešno i nemoralno", objašnjava.

Ima li opasnosti od nuklearnog napada?

"Dakle, po mom mišljenju, on je racionalan. S obzirom na to da je racionalan, čvrsto verujem da neće namerno upotrebiti nuklearno oružje protiv Zapada. Kažem namerno jer neselektivno granatiranje u blizini nuklearne elektrane može izazvati nenamernu nuklearnu katastrofu u Ukrajini", ističe na Tviter nalogu.

Pretnja nuklearnim ratom je još jedan primer, kaže Kozirjev, njegove racionalnosti.

profimedia

 

"Kremlj zna da može pokušati da izvuče ustupke, bilo od Ukrajine ili Zapada, zveckanjem sabljom na svoju poslednju preostalu kartu u špilu: nuklearno oružje. Krajnji zaključak je da Zapad ne treba “da pristane na bilo kakve jednostrane ustupke ili da previše ograniči svoju podršku Ukrajini zbog straha od nuklearnog rata", zaključuje bivši šef ruske diplomatije.

Sukobi s Putinom

Andrej Kozirjev je bio šef ruske diplomatije od 1990. do 1996. godine i bivši poslanik Dume. Od 2012. on živi u Americi, u Majamiju.

Posle početka rata u Ukrajini, Kozirjev je pozvao svu rusku diplomatiju na protest. 

"Drage ruske diplomate, vi ste profesionalci a ne jeftini propagandisti. Kada sam radio u Ministarstvu spoljnih poslova, bio sam ponosan na svoje kolege. Sada je jednostavno nemoguće podržati krvavi bratoubilački rat u Ukrajini", napisao je Kozirjev na Tviteru 1. marta.

Stavovi Kozirjeva i Putina su se i ranije sukokobljavali, budući da je trenutni predsednik Rusije na komentar bivšeg šefa diplomatije iz 1993. godine da "Rusija nema definisane nacionalne interese nego samo opšteljudske", rekao da "Kozrijev ima samo lobanju, a ne i mozak".

Odgovarajući Putinu, Kozirjev nije negirao svoje reči, ali je za američki "Insajder" pokušao da dokaže da je bolje radio:

"Rusija je kulturna i razvijena zemlja i njeni nacionalni interesi se usaglašavaju sa opšteljudskim kao i u drugim demokratskim zemljama. Mi smo stvarali Savez nezavisnih država, nismo ratovali sa bratskom Ukrajinom, prijateljevali smo sa najrazvijenijim zemljama Evrope i Amerikom, nismo bili pod sankcijama", kazao je Kozirjev.

On je dodao da je sada Rusija daleko od demokratije.

"Rusi nisu umirali ratujući na strani diktatora u Siriji. Reci ko ti je prijatelj, pa ću kazati ko si ti i imaš li ti glavu. Interesi Rusije su u suprotnosti sa interesima režima i njenim liderima kojima je lobanja okrenuta nazad u KGB", tvrdio je Kozirjev.

Preporuka za vas

Komentari (2)

IZNOGUD

14.03.2022 02:20

Šta vredi komentarisati kada ništa ne objavite. Pričate o čoveku koji je prebegao i koji je saradjivao sa vladom iz DC-a....

Marija

14.03.2022 07:21

Хахахахах питајте брата лажова. Козирева тражи Русија због издаје. Стићи ће га рука и САД

Svet