Fokus

Talibani zabranili ženama bez pratnje letenje avionom

Komentari

Autor: Index

26/03/2022

-

22:50

Talibani zabranili ženama bez pratnje letenje avionom
Žene u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su naredili svim avio-kompanijama koje posluju u Avganistanu da ženama koje putuju bez muške pratnje ili staratelja zabrane korišćenje njihovih usluga.

Prema dokumentu koji poseduje agencija DPA, odluka je doneta u četvrtak na sastanku Komande granične policije talibana na međunarodnom aerodromu u Kabulu, prenosi Index.

Dvoje zaposlenih avganistanskog nacionalnog prevoznika "Ariana Afghan Airlines" potvrdili su autentičnost pisma.

"Odlučeno je da nijedna žena ne može da putuje bilo kojim letom bez muške pratnje ili staratelja", rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

"Razmotrićemo novi sistem"

Nakon odluke, mnoge žene su sprečene da se ukrcaju na željeni let u petak, potvrdile su za DPA​​zaposleni aviokompanije.

Ali portparol talibana Ministarstva saobraćaja i civilnog vazduhoplovstva Imamudin Ahmad rekao je za dpa ​​da će ponovo razmotriti novi sistem.

Pre mesec dana, glavni portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je na konferenciji za novinare da ženama više nije dozvoljeno da putuju bez muškog pratioca ili staratelja.

Prava žena u Avganistanu

Otkako su se talibani vratili na vlast u Avganistanu u avgustu, islamistički tvrdolinijaši su ograničili ljudska prava u zemlji. Devojkama i ženama su uskraćena mnoga prava, a protesti protiv bilo kakvih promena vrlo brzo su ugušeni.

U početku, taksistima je naloženo da ne voze žene koje ne nose odgovarajući hidžab ili one koje putuju na velike udaljenosti bez muške pratnje.

Pored toga, talibanski režim zabranjuje avganistanskim tinejdžerkama da pohađaju školu, a ženama da rade u većini javnih kancelarija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet