Fokus

"Talibani su nam oduzeli radost": Zbog nove direktive žene u Avganistanu ne mogu same da putuju na dalje destinacije

Komentari

Autor: BBC

27/12/2021

-

23:17

"Talibani su nam oduzeli radost": Zbog nove direktive žene u Avganistanu ne mogu same da putuju na dalje destinacije
Žene u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Avganistanskim ženama koje žele da putuju na dalje destinacije treba ponuditi prevoz samo ako su u pratnji muškog rođaka, ističu talibani. Direktiva, izdata u nedelju, predstavlja nova ograničenje prava žena otkako je islamistička grupa preuzela vlast u avgustu.

Većina srednjih škola ostaje zatvorena za devojčice, dok je samo nekolicini žena dozvoljen rad. Grupa za ljudska prav "Human rights watch" saopštila je da nova ograničenja pretvaraju žene u zatvorenike, prenosi BBC.

Heder Bar, pomoćnica direktora grupe za ženska prava, rekla je agenciji AFP da naredba "isključuje mogućnosti ženama da se slobodno kreću ili mogućnost da pobegnu od nasilja u kući".

U najnovijoj direktivi, koju je izdalo talibansko Ministarstvo za promociju vrline i prevenciju poroka, navodi se da žene koje putuju dalje od 72 kilometra treba da budu u pratnji bliskog muškog člana porodice. U dokumentu se pozivaju vlasnici vozila da odbiju vožnju ženama koje nemaju pokrivenu glavu i lice iako nije precizirano koju vrstu pokrivalice moraju da koriste. Većina avganistanskih žena već nosi marame.

Takođe se zabranjuje puštanje muzike u vozilima.

"Osećala sam se jako loše. Ne mogu samostalno da izađem. Šta da radim ako smo ja ili moje dete bolesni, a muž nije dostupan? Talibani su nam oduzeli radost... Izgubila sam i svoju nezavisnost i sreću", rekla je za BBC Fatima, žena koja živi u Kabulu, reagujući na direktivu. 

Tanjug/AP Photo/Ahmad Halabisaz

 

Druga žena iz Avganistana rekla je za BBC da, iako bi ta mera pomogla nekim ženama da se osećaju bezbedno, porodična pratnja nije garancija protiv nasilja i uznemiravanja. Ona se osvrnula na incident u Pagmanu 2015. godine kada su četiri žene kidnapovane pod pretnjom oružjem i kasnije grupno silovane.

"Talibani moraju da stvore takvo okruženje u zemlji da se žene osećaju bezbedno", dodala je ona.

Otkako su preuzeli vlast nakon odlaska američkih i savezničkih snaga, talibani su srednje škole su otvorene samo za dečake, a većina žena više ne radi.

Talibani kažu da su ograničenja "privremena" i samo da bi se osiguralo da su sva radna mesta i okruženja za učenje "bezbedni" za žene i devojčice. Tokom njihove prethodne vladavine 1990-ih, ženama je bilo zabranjeno obrazovanje i rad. Prošlog meseca, grupa je zabranila ženama da se pojavljuju u televizijskim dramama i naredila novinarkama i voditeljkama da nose marame na ekranu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet