Fokus

Nova ograničenja talibana u Avganistanu: Televizijama zabranjeno da prikazuju serije sa ženskim likovima

Komentari

Autor: BBC

21/11/2021

-

23:11

Nova ograničenja talibana u Avganistanu: Televizijama zabranjeno da prikazuju serije sa ženskim likovima
Protest - Copyright Tanjug/AP/Kathy Gannon

veličina teksta

Aa Aa

Prema novim pravilima talibanske vlade, u televizijskim emisijama Avganistana više neće moći da se pojavljuju žene.

"Televizije treba da izbegavaju prikazivanje feljtona i romantičnih serija u kojima nastupaju žene", ističe se u dokumentu ministarstva upućenog medijima.

Voditeljkama je takođe naređeno da nose marame na ekranu, iako smernice ne navode koju vrstu porkivanja lica treba da upotrebe. Novinari kažu da su neka pravila nejasna i podložna tumačenju, prenosi BBC.

"Ovo nisu propisi, već verske smernice", dodao je za AFP portparol ministarstva Hakif Mohadžir.

Avganistanskim televizijama je upućen poziv da se klone programa koji se "kose s islamskim i s avganistanskim vrednostima" kao i onih u kojima se vređa religija ili "prikazuju proroci".

Član organizacije koja predstavlja novinare u Avganistanu Hudžatulah Mudžadedi rekao je da je najava novih ograničenja bila neočekivana.

On je za BBC rekao da neka pravila nisu praktična i da, ukoliko se primene, neke televizije bi verovatno morale da se zatvore.

Ovo je prvi put da ministarstvo pokušava da uvede pravila na avganistanskoj televiziji otkad su talibani sredinom avgusta preuzeli vlast.

Militantna islamistička grupa, koja je preuzela kontrolu nakon odlaska američkih i savezničkih snaga, skoro je odmah uputila devojke i mlade žene da ostanu kod kuće.

Tokom njihove prethodne vladavine 1990-ih, ženama je bilo zabranjeno obrazovanje i karijera.

Najnoviji set talibanskih smernica, koji su izdati avganistanskim televizijskim kanalima, sadrži osam novih pravila.

Ranija odluka Talibana da naredi devojkama i mladim ženama da ne idu u školu učinila je Avganistan jedinom zemljom na svetu koja je uskratila polovini svog stanovništva da pravo na obrazovanje.

Gradonačelnik Kabula je takođe odredio da opštinske službenice ostanu na poziciju isljučivo ako njihovo radno mesto ne može da popuni muškarac.

Talibani tvrde da su njihova ograničenja za žene koje rade i devojke koje studiraju "privremena" i da su na snazi samo da bi osigurale da su sva radna mesta i okruženja za učenje "bezbedni" za njih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet