Fokus

Javni univerziteti u Avganistanu prvi put otvoreni za žene

Komentari

Autor: Tanjug

02/02/2022

-

11:40

Javni univerziteti u Avganistanu prvi put otvoreni za žene
Javni univerziteti u Avganistanu prvi put otvoreni za žene - Copyright Tanjug AP/Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Javni univerziteti u Avganistanu danas su prvi put otvoreni otkako su talibani preuzeli vlast u zemlji prošle godine, a od danas su se i studentkinje pridružile kolegama u kampusima.

Talibanska administracija nije zvanično objavila svoj plan za studentkinje, ali su obrazovni zvaničnici rekli izveštaču Rojtersa da je i ženama dozvoljeno da pohađaju nastavu pod uslovom da su fizički odvojene od studenata.

Lokalni izvori su potvrdili da su u gradu Džalalabadu na istoku zemlje studentkinje ulazile kroz posebna vrata na Univerzitet Nangarhar, jedan od većih državnih univerziteta otvarenih ove nedelje.

Tokom svoje prethodne vladavine od 1996. do 2001. godine konzervativni islamisti talibani zabranjivali su ženama i devojčicama obrazovanje.

Danas oni tvrde da su se promenili, ali i dalje nije jasno da li je devojčicama dozvoljeno da se vrate u škole u svim privincijama. Neki privatni univerziteti su ponovo otvoreni, ali u mnogim slučajevima studentkinjama nije bilo odobreno da se vrate da pohađaju nastavu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet