Biznis vesti

Hitan sastanak Međunarodne egencije za energetiku o puštanju nafte iz rezervi

Komentari

Autor: Tanjug

01/04/2022

-

09:27

Hitan sastanak Međunarodne egencije za energetiku o puštanju nafte iz rezervi
Hitan sastanak Međunarodne egencije za energetiku o puštanju nafte iz rezervi - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) održaće danas hitan sastanak sa zemljama članicama radi dogovora o novom puštanju nafte iz strateških rezervi u promet, uporedo sa planom SAD da na tržište plasiraju ogromne količine iz rezervi počevši od maja kako bi se ohladile "usijane" cene.

Budući da je grupa OPEK+, koja okuplja najveće svetske proizvođače nafte, odlučila u četvrtak da se drži plana o povećanju proizvodnje za skromnih 432.000 barela dnevno u maju, veliki potrošači traže načine da ublaže ekonomske posledice rasta globalnih cena "crnog zlata", koje su ove godine skočile za više od 30 odsto.

Prema proceni IEA, zbog zapadnih sankcija Rusiji, uvedenih nakon njenog napada na Ukrajinu, ponuda na globalnim tržištima će u aprilu biti smanjena za oko 3,0 miliona barela dnevno (bpd) ruske nafte, prenosi Rojters.

Da bi nadoknadio taj manjak, predsednik SAD Džo Bajden je u četvrtak odobrio da se u promet puste najveće količine nafte ikada iz američkih strateških rezervi, po 1 milion barela dnevno tokom narednih šest meseci, počev od maja.

Američka odluka je objavljena uoči današnjeg sastanka zemalja članica IEA na kojem će se razgovarali o daljem vanrednom "oslobađanju" nafte iz rezervi nakon njihovog sporazuma od 1. marta o puštanju u promet oko 60 miliona barela.

Nekoliko članica u azijsko-pacifičkom regionu saopštilo je da će podržati inicijativu IEA.

Japanski ministar industrije Koiči Hagijuda izjavio je danas da će ta zemlja na odgovarajući način delovati po pitanju "oslobađanja" naftnih rezervi, pri čemu će pažljivo pratiti globalna dešavanja.

Spremnost da se pridruže ovoj inicijativi izrazili su i Južna Koreja, Novi Zeland, Australija i Indija.

Komentari (0)

Biznis