Biznis vesti

Šta ako zemlje Zapada odbiju da plaćaju ruski gas u rubljama: "Francuska ima najbolje karte u rukama, najlošije Nemačka"

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

01/04/2022

-

18:33

Šta ako zemlje Zapada odbiju da plaćaju ruski gas u rubljama: "Francuska ima najbolje karte u rukama, najlošije Nemačka"
Šta ako zemlje Zapada odbiju da plaćaju ruski gas u rubljama: "Francuska ima najbolje karte u rukama, najlošije Nemačka" - Copyright EPA/FILIP SINGER, ROMAN PILIPEY, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u četvrtak ukaz o novom postupku plaćanja ruskog gasa koji bi, počevši od 1. aprila, trebalo da se obavlja u rubljama. Ukaz se odnosi na takozvane "neprijateljske zemlje" i značio bi da one moraju da otvore račune u ruskim bankama, međutim, iz zapadne Evrope već stižu poruke da na "ucene" neće pristajati.

"Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine", rekao je Putin.

Rusija je, podsetimo, nedavno objavila spisak "neprijateljskih zemalja", a reč je o onima koje su uvele sankcije Moskvi nakon što je pokrenuta invazija u Ukrajini. Na tom spisku nalaze ze SAD, članice Evropske unije, Velika Britanija, ali i Japan, Kanada, Švajcarska, Tajvan, Južna Koreja, Norveška i Australija.

Kako se navodi u Putinovom ukazu, objavljenom na sajtu Kremlja, Gasprombanka će biti ta koja će otvoriti posebne račune u rubljama za kupce gasa iz "neprijateljskih država". Prema Putinovim rečima, postojeći ugovori za isporuku gasa biće obustavljeni ako kupci ne ispune nove uslove plaćanja.

A da će ispuniti te uslove iz Evrope, koja je i dalje veoma zavisna od ruskog gasa, ne stižu optimistične najave. Iako lideri sa Zapada tvrde da u ugovorima stoje isplate u evrima i dolarima, kao i da je zahtev ruskog predsedika znak "ekonomskog i finansijskog očaja Moskve", postavlja se pitanje da li će Evropa zapravo imati izbora i hoće li Putin ići toliko daleko da "zavrne ventil"?

Šta piše u Putinovom ukazu?

U obraćanju koje je prenošeno uživo na televiziji Putin je objasnio šta bi tačno značilo plaćanje u rubljama. On je naveo da je Zapad deo ruskog gasa "dobio besplatno", te da će prelazak za plaćanje u rubljama sa zapadnim kupcima ojačati finansijsku i ekonomsku stabilnost zemlje. Takođe, istakao je da će Rusija nastaviti isporuke gasa u dogovorenim količinama i po dogovorenim cenama, koje su mnogo niže od spot cena.

Kako je rekao Putin, Rusija je snabdevala evropske potrošače gasom, oni su ga platili u evrima, a potom ta sredstva zamrzli.

"U tom pogledu postoje svi razlozi da verujemo da smo deo gasa koji je isporučen Evropi isporučili praktično besplatno“, rekao je Putin, a prenele RIA Novosti. Ruski lider je istakao da se to ne može nastaviti, navodeći da u slučaju daljeg plaćanja gasa po tradicionalnoj šemi, mogu biti blokirani i novi finansijski prihodi u evrima ili dolarima.

EPA/ALEXANDER VILF / POOL

 

Dakle, prema novom ukazu, koji je danas stupio na snagu, gas će "neprijateljske zemlje" plaćati tako što će morati da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Kako piše Euronews, trenutno se oko 60 odsto evropskog glasa plaća u evrima, a ostatak u dolarima, a Putin baš to želi da promeni.

U potpisanom ukazu koji su objavile RIA novosti kaže se da će određena banka otvoriti dva računa za svakog kupca - jedan u stranoj valuti, jedan u rubljama. Kupci će plaćati u stranoj valuti i ovlastiti banku da tu valutu konvertuje u rublju, koje se stavljaju na drugi račun, gde se gas i formalno kupuje.

Šta kaže Zapad?

Zapadne kompanije i vlade, međutim, odbacile su ovaj potez kao kršenje postojećih ugovora koji su utvrđeni u evrima ili dolarima. Na to je ukazao nemački kancelar Olaf Šolc koji je rekao da će evropske zemlje nastaviti da plaćaju ruski gas u evrima i dolarima kako je "zapisano u ugovorima".

"Jasno sam stavio do znanja ruskom predsedniku da će tako i ostati", rekao je nedavno Šolc.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je da Rusija nije bila u stanju da podeli Evropu i dodao da su zapadni saveznici odlučni u tome da ih Rusija "ne ucenjuje". Sličan stav ponovili su i francuski zvaničnici.

Zahtev ruskog predsednika Vladimira Putina da strani kupci plaćaju ruski gas u rubljama je znak ekonomskog i finansijskog očaja Moskve izazvanog sankcijama Zapada, ocenio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

"U osnovi mislim da je ovo samo još jedan pokazatelj užasnog stanja u kojem se nalazi ruska ekonomija", rekao je Prajs.

Tanjug/AP/Michael Kappeler

 

Kako je dodao, sankcije, kontrola izvoza i druge ekonomske mere uvedene kao odgovor na rusku vojnu operaciju u Ukrajini imale su "značajan, suštinski, dubok efekat" i dovele su do "ekonomskog i finansijskog očaja" Rusije.

Kako je za Euronews Srbija objasnio stručnjak za energetiku Miloš Zdravković, i jedna i druga strana ima argumente za ono što traže.

"Evropljani se pozivaju na to da se nafta i gas plaćaju u evrima ili dolarima, a Rusi se pozivaju na argument da su njihova sredstva u dolarima blokirana", rekao je on.

Podsetimo, predsednik Rusije je rekao da je ta mera odgovor na zamrzavanje oko 300 milijardi dolara (270 milijardi evra) deviznih rezervi koje je Rusija imala u inostranstvu, pod zapadnim sankcijama u znak odmazde za rat u Ukrajini.

Francuska u najpovoljnijoj poziciji, Nemačka u najlošijoj

Iako je Rusija najavila da će zemlje koje ne budu poštovale ovo novo pravilo snositi posledice, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija neće odmah danas i ukinuti isporuke gasa Evropi. Kako je rekao, plaćanje za isporučen gas posle 1. aprila stiže u drugoj polovini meseca i u maju. Dakle, "zavrtanje ventila" nije isključeno, a šta će se dogoditi ostaje da se vidi.

Kako je objasnio Zdravković, Rusija je počela da se priprema za ovakav scenario još od 2008. godine i sukoba u Gruziji, a od krimske krize je bila izložena sve većim sankcijama.

"Ono što se dešava jeste da su oni zaista diverzifikovali svoju privredu i da su zaista diverzifikovali svoju ekonomiju. Velika količina nafte ide ka Evropi. Indija, Kina, Pacifik su bila rezervna tržišta za ruske energente i za naftu i gas, međutim u vreme dok smo mi govorili o diverzifikaciji Evrope, Rusi su radili ispod radara diverzifikaciju svojih prodajnih pravaca", rekao je on i dodao da je Evropa došla do tog scenarija da je ona zavisnija od Rusije nego Rusija od Evrope.

EPA/ROMAN PILIPEY

 

Kako je on rekao, u slučaju da Evropa ne pristane na ruski zahtev, evropska industrija bi mogla da trpi i objašnjava i da zemlje EU igraju sa različitim kartama u svojim rukama.

"Ja očekujem da će Evropa morati da pristane na ruske uslove da plaća u rubljama. Evropa je ušla u zelenu agendu, zatvorila je svoje nuklearne elektrane, u Evropi je u najpovoljnijoj poziciji Francuska koja 80 odsto svoje električne energije dobija iz nuklearnih elektrana, tako da najbolje karte za pregovore imaju Francuzi, a Nemci bojim se da imaju najslabije", rekao je on.

Inače, kako piše AFP, iako bi plaćanje gasa u rubljama omogućilo Rusiji da podrži svoju nacionalnu valutu, to bi takođe lišilo Moskvu izvora strane valute. Kremlj je takođe nagovestio da bi mogao da traži isplate u rubljama i za drugi izvoz. Rusija je već obavezala svoje izvoznike, uključujući i Gasprom, da 80 odsto svojih prigoda pretvore u rublje.

Prema podacima Centralne banke, ruske rezerve, uključujući zamrznutih 300 milijardi dolara, smanjene su između 18. februara i 25. marta sa 643,2 na 604,4 milijardi dolara.

Komentari (0)

Biznis