Biznis vesti

Španija ulaže 11 milijardi evra u proizvodnju mikročipova: "Želimo da naša zemlja bude avangarda tehnološkog napretka"

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

13:23

Španija ulaže 11 milijardi evra u proizvodnju mikročipova: "Želimo da naša zemlja bude avangarda tehnološkog napretka"
Španija ulaže 11 milijardi evra u proizvodnju mikročipova: "Želimo da naša zemlja bude avangarda tehnološkog napretka" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Španija planira da uloži 11 milijardi evra, odnosno oko 12,4 milijarde dolara, u razvoj i proizvodnju mikročipova i poluprovodnika u okviru niza strateških projekata za preoblikovanje svoje ekonomije, izjavio je premijer Pedro Sančez.

"Želimo da naša zemlja bude avangarda industrijskog i tehnološkog napretka", rekao je Sančez danas u Madridu, ne iznoseći više detalja, prenosi "Blumberg". Dodao je da će taj projekat uskoro odobriti njegova vlada.

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti

 

Ovo je najnovija investicija u okviru planova za oporavak privrede od uticaja pandemije korona virusa, koja je Španiju pogodila jače nego ostale evropske zemlje, i mogućih ekonomskih posledica od rata u Ukrajini.

Evropa želi da smanji oslanjanje na uvoznu tehnologiju

Sančez je naveo da je rat poremetio snabdevanje industrijskim gasom, poput argona i neona, koji su ključni za proizvodnju poluprovodnika. Kreatori politike širom Evrope se utrkuju s planovima za ulaganje u čipove i smanjenje oslanjanja na uvoznnu tehnologiju, napominje njujorška agencija i dodaje da je cilj EU da postane ključni proizvođač poluprovodnika i da proizvodi 20 posto svetske ponude čipova do 2030.

Evropska komisija je predvidela izdvanjanje 45 milijardi evra javnih sredstava za proizvodnju čipova u Zakonu o čipovima donetom prošlog meseca, koji je prvi akt takve vrste u Evropi.

Nemačka traži način da korporaciji Intel dodeli 5,0 milijardi evra iz budžeta, kako bi podržala finansiranje Intelove fabrike poluprovodnika vredne 17 milijardi, rekli su prošlog meseca izvori upućeni u to pitanje, podseća "Blumberg".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis