Tehnologija

Naučna fantastika postaje stvarnost: Mask pravi tehnologiju za bežično upravljanje kompjuterima umom

Komentari
Naučna fantastika postaje stvarnost: Mask pravi tehnologiju za bežično upravljanje kompjuterima umom
Naučna fantastika postaje stvarnost: Mask pravi tehnologiju za bežično upravljanje kompjuterima umom - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Osim osvajanja svemira i proizvodnje električnih automobila, Ilon Mask bavi se i proizvodnjom tehnologije koja može preko mikročipa da poveže ljudski um sa uređajem.

Cilj proizvodnje Neuralink čipa je stvaranje interfejsa koji će ljudima da omogući da prenose i primaju informacije na relaciji kompjuter-mozak i to bežično, prenosi sajt Neuralink.

Na primer, paralizovana  osoba kojoj bi bio ugrađen Neuralink čip u mozak, mogla bi da kontroliše miša i tastaturu bez pokretanja ruku. Informacije bi mogle i na drugi način da se prenose kako bi omogućile mozgu osobe da percipira osećaj dodira, prenosi USA today.

Neuroni u mozgu stvaraju električne signale dok elektrode postavljene blizu neurona mogu da uhvate i snime ove signale. Mada je nova tehnologija znatno komplikovanija, ona može da reprizira ove signale i da stvara pravi osećaj raznih iskustava kao što je držanje jabuke ili ljubljenje druge osobe.

Kompanija Neuralink je oglasila i radno mesto direktora za klinička testiranja kako bi tehnologija mogla da dobije i praktičnu svrhu i kako bi počela prva testiranja na ljudima.

Međutim, iako Maskova kompanija ističe sve koristi i prednosti nove tehnologije koja bi mogla da pomaže ljudima koji su paralisani, drugi su zabrinuti zbog potencijalne opasnosti koja može da nam preti od nove tehnologije.

 

 

Polemika na Tviteru

Za to vreme počele su velike polemike na Tviteru gde su novu Maskovu tehnologiju uporedili sa uređajem iz  naučno-fantastične serije "Black Mirror". Naime, sličan uređaj pomenut je u jednoj epizodi serije iz 2011. godine, prenosi Biznis insajder.

"U budućnosti ćete moći da čuvate i premotavate sećanja, rekao je Mask u prezentaciji. Ovo veoma podseća na epizodu serije "Black Mirror"... Na kraju ćete moći ta sećanja da daunloudujete u novo telo ili robotsko telo", napisao je jedan korisnik na Tviteru.

Ova serija je postala popularna tokom poslednje dekade zbog kritike društva i njegovog odnosa prema tehnologiji. U pomenutoj epizodi emitovanoj pre deset godina, moždani implant omogućava ljudima da snime audio-vizuelna sećanja i da ih kasnije gledaju. Naučno-fantastični uređaj omogućava korisnicima da edituju, cenzurišu ili da obrišu snimljena sećanja.
I dok jedni kroz humor podsećaju na sličnost najavljenje tehnologije sa epizodom serije, drugi izražavaju zabrinutost.

"Hvala seriji 'Black Mirror', ali nije to za mene", napisao je jedan tviteraš.

Kompanija Neuralink tvrdi da stvaraju tehnologiju koja će moći da rešava brojna psihička ograničenja kao što su slepilo, paraliza i gubitak sluha.

Mask je ranije rekao da će tehnologija omogućavati korisnicima da upravljaju pametnim telefonom uz pomoć uma, mnogo brže nego prstima.

Kompanija je objavila i video u kojem se vidi majmun kako igra kompjutersku igricu uz pomoć Neuralink moždanog implanta. Ipak, do potpunog razvoja nove tehnologije  proći će još dosta vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin