Tehnologija

Majkrosoft kupuje giganta za kompjuterske igrice Aktivižn za 68,7 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

18/01/2022

-

23:06

Majkrosoft kupuje giganta za kompjuterske igrice Aktivižn za 68,7 milijardi dolara
Majkrosoft - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Majkrosoft je saopštila danas da će kupiti giganta u industriji video igara, firmu Aktivižn Blizard, za 68,7 milijardi dolara i to u gotovini.

Ugovorena cena znači da će Majkrosoft platiti 95 dolara po akciji Aktivižna, izveštava CNBC

Akcije Aktivižna su skočile na Njujorškoj berzi nakon objave ove vesti za 27 procenata, dok su akcije Majkrosofta skliznule za manje od 1,0 posto..

Ukoliko se akvizicija realizuje, to će biti najveće Majkrosoftovo preuzimanje do sada, posle kupovine LinkedIna 2016. godine za 26,2 milijarde dolara.

Aktivižen, poznat po popularnim video igrama kao što su "Dužnost zove", Diablo i drugih, našao se poslednjim meseci u centru pažnje javnosti zbog izveštaja o nedoličnom seksualnom ponašanju i uznemiravanju pojedinih rukovodilaca. Kompanija je u ponedeljak izvestila da je nakon sprovedene istrage otpustila desetine direktora.

Prema ugovoru, izvršni direktor Aktivižna Bobi Kotik, čija je ostavka tražena zbog pomenutih problema s ophođenem šefova prema zaposlenima u njegovoj kompaniji, ostaće generalni direktor tokom tranzicije.

Majkrosoft je saopštio da će Aktivižn kao kompanija podnositi izveštaje šefu Majkrosoftovog EKSboksa, Filu Spenseru, nakon zaključenja ugovora, što implicira da bi Kotik mogao da ode nakon tranzicije.

Prema saopštenju Majkrosofta, očekuje se da će ugovor biti realizovan u kompanijskoj fiskalnoj 2023. godini. Međutim, američki regulatori su nagovestili da će biti daleko stroži u proceni velikih akvizicija, posebno u tehnološkoj industriji, što znači da bi regulatori mogli da ne daju ''zeleno svetlo'' za ovo preuzimanje, napominje CNBC.

Preporuka za vas

Najbogatiji čovek na svetu postao još bogatiji - Bezos profitirao zbog raskida ugovora između Pentagona i Majkrosofta

Komentari (0)

Magazin