Biznis vesti

Bugarska dobila zvaničan dopis od Rusije, traži se plaćanje gasa u rubljama

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

17:45

Bugarska dobila zvaničan dopis od Rusije, traži se plaćanje gasa u rubljama
Bugarska dobila zvaničan dopis od Rusije, traži se plaćanje gasa u rubljama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska je dobila zvaničan dopis od Gasproma u kojem se traži plaćanje gasa u rubljama, potvrdio je bugarski ministar energetike Aleksandar Nikolov, ocenivši da je taj zahtev "diskutabilan, kako sa pravnog aspekta, tako i sa stanovišta ugovornih odnosa".

Kako prenosi portal "Novinite, Bugarska je saglasna sa zajedničkim stavom Evropske unije da se promena valute ne prihvati.

U dopisu Gasproma, koji je stigao u petak uveče, navodi se da ruska kompanija očekuje da će u budućnosti primati uplate za svoj gas samo u rubljama, dodaje portal.

"Rusija traži tako nešto. Sa stanovišta pravnih i ugovornih odnosa, diskutabilno je da li je to primenljivo i kako", rekao je ministar Nikolov.

Dodao je da će se Bugarska držati zajedničkog stava EU, koja insistira da se plaćanje, kao i do sada, obavlja u dolarima ili evrima.

Prema rečima Nikolova, u ugovoru koji ima Bugarska, kao valuta plaćanja naveden je američki dolar. Takođe je rekao da je Gasprom u dopisu obavestio da očekuje plaćanje u rubljama 18. aprila, kad Bugarskoj dospeva sledeća uplata za isporučeni gas.

Povodom neizvesnosti u pogledu toga šta će biti sa snabdevanjem gasom ako ne dođe do dijaloga sa Rusijom o plaćanju, Nikolov je ocenio da je to "pitanje koje je ekvivalentno pitanju koliko su predvidljive akcije i bilo kakve dodatne sankcije Rusije protiv takozvanih neprijateljskih država".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis