Region

Bugarska: Ne treba prihvatiti plaćanje gasa u rubljama

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

15:19

Bugarska: Ne treba prihvatiti plaćanje gasa u rubljama
Bugarska: Ne treba prihvatiti plaćanje gasa u rubljama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zahtev Rusije da se gas plaća u rubljama krši ugovore i ne treba da bude prihvaćen, izjavio je danas vladin portparol u Sofiji.

"Stav Bugarske, koji je usaglašen na evropskom nivou, jeste da takvo kršenje postojećih ugovora u kojima je jasno navedeno da plaćanja treba da se obavljaju u evrima ili američkim dolarima neće biti dozvoljeno“, rekao je portparol, prenosi Rojters.

Bugarska podmiruje više od 90 posto svojih potreba za gasom uvozom od ruskog Gasproma.

Centristička vlada te zemlje je održala danas sastanak na kojem je, prema rečima portparola, bilo reči o merama koje bi mogle da budu preduzete u slučaju obustave isporuka ruskog gasa.

Druge članice EU takođe se žure da reše problem snabdevanja gasom nakon što je Moskva, ogorčena zbog zapadnih sankcija uvedenih nakon njeog napada na Ukrajinu, koje su pogodile rublju, objavila da bi mogla da zaustaviti isporuke gasa ako kupci ne prihvate da plaćaju u rubljama.

Iz Kremlja je, međutim, saopšteno danas da Moskva neće zahtevati da se momentalno pređe na plaćanje gasa u rubljama.

Bugarska, koja troši oko tri milijarde kubnih metara gasa godišnje, vodi pregovore sa Azerbejdžanom o povećanju uvoza i traži načine za uvoz tečnog prirodnog gasa (TPG) preko terminala u Grčkoj i Turskoj, dodaje Rojters.

Komentari (0)

Evropa