Biznis vesti

Ukrajinski zvaničnik: Setva žitarica može da dostigne 80 odsto predratnog nivoa u 2022.

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

09:06

Ukrajinski zvaničnik: Setva žitarica može da dostigne 80 odsto predratnog nivoa u 2022.
Ukrajinski zvaničnik: Setva žitarica može da dostigne 80 odsto predratnog nivoa u 2022. - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Setva prolećnih useva u Ukrajini može da dostigne u 2022. godini nivo od 80 odsto površina pre rata ako zemlja uspe da očisti mine u severnim regionima, izjavio je danas zamenik ministra poljoprivrede Taras Visocki, prema izveštaju državne novinske agencije Ukrinform.

Ukrajinski poljoprivredni zvaničnici su u februaru rekli da će setvene površine biti prepolovljene zbog ruskog napada na Ukrajinu, ali su kasnije revidirali prognozu na oko 70 odsto površina pošto Rusija nije zauzela veći deo zemlje.

"Ako teritorije Černihovske i Sumske oblasti, koje imaju ogromne poljoprivredne površine, budu očišćene od mina u narednim nedeljama, zasejana površina bi mogla da se poveća na 80 odsto", rekao je Visocki, prenosi Rojters.

Deo teritorije Černihovske i Sumske oblasti su zauzele ruske snage, koje su se kasnije povukle iz tih regiona pri čemu su minirale te oblasti, navodi britanska agencija. Visocki je rekao da će Ukrajina moći da obezbedi snabdevenost hranom čak i ako površine pod prolećnim usevima budu manje.

"Ako prema planu zasejemo 70 odsto, onda će 30 do 40 odsto biti za domaću potrošnju, a biće izvesne količine i za izvoz", rekao je on. Visocki nije izneo nikakvu prognozu o žetvi za 2022. ili izgledima za izvoz.

Ukrajina, koja je jedan od vodećih svetskih dobavljača žitarica, većinu svojih poljoprivrednih proizvoda je prevozila preko crnomorskih luka, ali budući da se rat vodi duž većeg dela obale, trgovci nastoje da većinu žita transportuju železnicom.

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su zalihe kukuruza na kraju marta iznosile oko 13 miliona tona i da je samo 300.000 tona žita izvezeno tokom tog meseca.

Komentari (0)

Biznis