Biznis vesti

Cena auto-gasa i dalje raste: Danas košta 107 dinara za litar

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2022

-

12:52

Cena auto-gasa i dalje raste: Danas košta 107 dinara za litar
Cena auto-gasa i dalje raste: Danas košta 107 dinara za litar - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cena auto-gasa je nastavila da raste i dostigla na pumpama do sada najvišu cenu od 107 dinara za litar. Ona je usled energetske krize i velikog povećanja cene gasa na berzama, prvi put u decembru prošle godine probila psihološku granicu od 100 dinara i dostigla 102 dinara za litar.

Cena se još istog meseca vratila na nešto ispod 100 dinara, ali je od početka ove godine nastavila da raste i krajem marta ponovo dostigla 102 dinara. Auto-gas (tečni naftni gas TNG) nastaje kao proizvod prerade prirodnog gasa, gasnog kondenzata i sirove nafte.

U Udruženju za TNG su ranije rekli Tanjugu da je rast cene posledica više faktora, a pre svega poskupljenja prirodnog gasa i nafte, kao i ukrajinske krize.

Izvoz TNG-a iz Rusije u Istočnu Evropu je poremećen od početka rata u Ukrajini, a i pre ukrajinske krize zbog nerentabilnog poslovanja tokom pandemije zatvorene su pojedine rafinerije u Evropi, pa je zbog smanjenja prerade nafte došlo i do pada proizvodnje TNG-a.

Prema podacima iz Udruženja, smanjuje broj korisnika auto-gasa, pošto je njegovo korišćenje za vozače opravdano kada cena TNG ne prelazi oko 50 odsto cene benzina, pošto treba uračunati i troškove konverzije motora, povećanu potrošnju za pet do 20 odsto po pređenom kilometru, zamenu filtera i periodični trošak atesta za opremu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis