Biznis vesti

Cena nafte u padu nakon objave iz Kine - berze u azijskim zemljama zatvorene zbog praznika

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

08:31

Cena nafte u padu nakon objave iz Kine - berze u azijskim zemljama zatvorene zbog praznika
Cena nafte u padu nakon objave iz Kine - berze u azijskim zemljama zatvorene zbog praznika - Copyright AP/Matt Brown

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su pale danas na vrlo slabom trgovanju u Aziji, jer je zabrinutost zbog usporavanja privrednog rasta Kine, najvećeg svetskog uvoznika nafte, potisnula strah tržišnih aktera od mogućeg jačeg poremećaja snabdevanja zbog najavljene zabrane uvoza ruske nafte u Evropsku uniju.

Evropska nafta Brent za isporuku u junu (fjučers ugovori) pojeftinila je za 1,21 dolar ili 1,1 odsto, na 105,93 dolara po barelu na trgovanju u 02:05 sati po srednjoevropskom vremenu, dok su fjučersi američke WTI nafte pali za 99 centi ili 1 odsto, na 103,70 dolara po barelu, izveštava Rojters.

Berze u mnogim azijskim zemljama, uključujući Japan, Indiju i druge, zatvorene su i danas zbog prvomajskih praznika.

Cene nafte su pale nakon što je Kina objavila u subotu podatke koji pokazuju da je fabrička aktivnost u drugoj po veličini svetskoj ekonomiji potonula drugi mesec uzastopno na najniži nivo od februara 2020. zbog kovid karantina.

Što se tiče ponude, libijska Nacionalna naftna korporacija (NOC) saopštila je u nedelju da će skladišni terminal Zueitina, koji je zbog političkih demonstracija prekinuo slanje pošiljki nafte od aprila, privremeno nastaviti rad kako bi se smanjile zalihe u rezervoarima i sprečila "neposredna ekološka katastrofa" u luci.

Veći pad cena nafte, s druge strane, ograničava strah od moguće smanjene ponude na tržištu, budući da Evropska unija naginje ka zabrani uvoza ruske nafte do kraja godine, navodi Rojters pozivajući se na reči dvojice diplomata EU posle razgovora između Evropske komisije i zemalja članica tog bloka tokom vikenda.

Otprilike polovina ruskog dnevnog izvoza sirove nafte od 4,7 miliona barela odlazi u EU, što čini oko jedne četvrtine ukupnog uvoza nafte ovog bloka.

Mada su zapadne zemlje smanjile kupovinu ruske nafte zbog sankcija koje su pogodile transport i sektor osiguranja izvoza iz Rusije, uticaj na globalno snabdevanje je ublažen pošto je Indija povećala narudžbine ruskog energenta po nižim cenama.

Komentari (0)

Biznis