Biznis vesti

Momirović: Otvaranje dela obilaznice oko Beograda od Orlovače do Straževice 15. juna

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

10:11

Momirović: Otvaranje dela obilaznice oko Beograda od Orlovače do Straževice 15. juna
Momirović: Otvaranje dela obilaznice oko Beograda od Orlovače do Straževice 15. juna - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović najavio je da će 15. juna biti otvorena i druga traka auto-puta na Sektoru 5 na obilaznici oko Beograda, u dužini od oko četiri kilometra, od Orlovače do Straževice, sa novim tunelom Straževica dužine 700 metara. Momirović je objasnio da su u Sektoru 5, od petlje Orlovača od tunela Straževica, u toku radovi na izgradnji leve trake auto-puta (faza II) uključujući i novi tunel Straževica (leva cev).

Na Sektoru 6 radi se na izgradnji punog profila auto-puta od tunela Straževica do petlje Bubanj Potok. Cela deonica od mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka duga je 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama.

MGSI, Đorđe Krstić

 

Vrednost projekta je 227 miliona evra, a radovi se finansiraju 85 odsto iz zajma Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije. Izvođač radova je kineska kompanija "Power Construction Corporation of China", a podizvođač azerbejdzanski AzVirt i domaće firme.

"Najmučniji" građevinski projekat u Beogradu

Poslednja otvorena deonica sa obe trake obilaznice, pre godinu dana, bila je od ostružničkog mosta do petlje Orlovača i Banovo brdo, u dužini od 7,7 kilometara.

Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara auto-puta od Batajnice do Bubanj Potoka. Prethodnih godina je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružnickog mosta.

Tanjug/Nikola Anđić

 

Momirović je u razgovoru za Tanjug istakao da, otkada zna za sebe, sluša o projektu beogradske obilaznice i podsetio da je obilaznica trebalo da bude završena još 1994. godine. On je ocenio da je to možda "najmučniji" građevinski projekat u Beogradu, ali da će konačno biti završen

Ministar je podsetio da je u planu i izgradnja nastavka obilaznice, takozvanog Sektora C, od Bubanj Potoka do Vinče i Pančeva, s kojim bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis