Biznis vesti

"Nema suštinske promene u vlasništvu NIS": Vučić o prodaji šest odsto akcija kompanije na berzi

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/05/2022

-

20:52

"Nema suštinske promene u vlasništvu NIS": Vučić o prodaji šest odsto akcija kompanije na berzi
"Nema suštinske promene u vlasništvu NIS": Vučić o prodaji šest odsto akcija kompanije na berzi - Copyright Profimedia, Tanjug/Zoran Žestić, Press služba NIS

veličina teksta

Aa Aa

Nije bilo nikakve suštinske promene vlasništva u Naftnoj industriji Srbije, izjavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon što je objavljeno da je oko šest odsto Naftne industrije Srbije prodato je u današnjem trgovanju na Beogradskoj berzi. Vučić je odgovarajući na pitanje Euronews Srbija na konferenciji za medije rekao da je zapravo Gaspromnjeft prodao udeo u vlasništvu Gaspromu. 

"Nikakva suštinska promena i to je valjda urađeno jer Gaspromnjeft bio pod sankcijama, a Gasporm nije, jer Evropljanima treba gas od Gasproma, ali ne i nafta od Gaspromnjefta", rekao je on. 

Upitan o kontroli nad NIS-om, on je potvrdio da Rusi imaju kontrolu sa 56,15 odsto, a da je Srbija na 29,76 odsto. 

"Još OTP banka ima na dva nivoa po 2,5 odsto udela u vlasništvu, a ostalo su mali akcionari", naveo je Vučić.

Euronews Srbija

Nedeljnik "Vreme" objavio je, naime, da je na Beogradskoj berzi danas prodato oko 6 odsto Naftne industrije Niš za oko 7,2 milijarde dinara.

Na sajtu Beogradske berze (BELEX) objavljena je samo informacija da je nešto više od 10 miliona akcija prodato, ali izmena nije uneta na sajtu Centralnog registra za hartije od vrednosti (CrHOV), tako da nije bilo poznato ko je kupac.  

Podsetimo, Srbija je izuzeta iz aktulenog, Petog paketa sankcija Rusiji. Da su sankcije primenjene to bi značilo da NIS ne može da se snabdeva sirovom naftom od Jadranskog mora do rafinerije u Pančevu putem naftovoda JANAF, što je ustaljen, stabilan i najjeftiniji vid transporta. 

Nakon što je Srbija izuzeta iz paketa sankcija, oglasila se i Kompanija Jadranski naftovod (JANAF) saopštenjem da nastavlja sa normalnih isporukama nafte Naftnoj industriji Srbije u skladu sa ugovorom koji ima sa kompanijom. 

Podsetimo, JANAF iz Zagreba je prethodno, 29. marta saopštila da sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvataju i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS, te da, ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da realizuje od sredine maja ove godine pa sve dok sankcije budu na snazi. 

S obzirom da je pravac snabdebvanja preko Jadranskog gasovoda jedini put Srbije za dopremanje sirove nafte, jer tom trasom Srbija uvozi sirovu naftu koju NIS prerađuje u Rafineriji u Pančevu ova najava je izazvala zabrinutost da bi Srbija mogla ostati bez ovog energenta. Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da traži rešenje koje će očuvati uvoz nafte u Srbiju.

Nafta inače stiže tankerima do terminala u Omišlju i dalje Jadranskim naftovodom JANAF dolazi u Srbiju. Oko 23 odsto sirove nafte proizvodimo u Srbiji, 45 odsto uvozimo iz Iraka, 10 iz Kazahstana, oko 1 odsto iz Norveške, dok nam iz Rusije stiže oko 16 odsto nafte.  

Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija s određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU među desetak državnih firmi naveden i Gazpromnjeft.

JANAF je polovinom januara 2022. objavio da je s NIS-om sklopio ugovor o transportu sirove nafte u ovoj godini. NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromjefta, koji drži 56,15 posto akcija, Republika Srbija poseduje 29,87 posto vlasništva, a mali akcionari i 13,98 odsto. 

Inače, u javnosti se pominjalo više opcija kako bi Srbija mogla da izbegne posledice ukoliko se primeni Peti paket sankcija.  Kao jedna od opcija se pominjala i mogućnost nacionalizacije, odnosno oduzimanja veinskog vlasništva ruskoj strani bez njihovog pristanka.

Predsednik Srbije je i večeras takvu mogućnost odbacio.

„Mrzim otimanje imovine, mrzim sve ono što se dešavalo '45, '46, '47. u našoj zemlji. To je nemoralno, nefer i to su stvari koje se ne rade. Ne pada nam na pamet da to radimo“, rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Biznis