Biznis vesti

UN: Globalne cene hrane se stabilizovale, ali su i dalje na veoma visokom nivou

Komentari

Autor: Fonet

08/05/2022

-

18:22

UN: Globalne cene hrane se stabilizovale, ali su i dalje na veoma visokom nivou
Kolica za kupovinu - Copyright Fonet

veličina teksta

Aa Aa

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je da su se globalne cene hrane stabilizovale prošlog meseca na veoma visokom nivou, ali i da su bile nešto niže nego u martu, kada je zabeležen najveći skok cena hrane ikada.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), zvaničnici FAO vide male izglede za značajno smanjenje cena hrane sve dok traje rusko-ukrajinski rat. Obe zemlje zajedno proizvode gotovo trećinu svetskog izvoza pšenice i ječma i do 80 odsto isporuka suncokretovog ulja.

Zamenik direktora FAO u odeljenju za tržišta i trgovinu Jozef Šmiduber rekao je da prekid u izvozu tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine uzima težak danak po globalnu bezbednost hrane. On je rekao da siromašne zemlje najviše pate jer im cene kreira tržište.

"To je skoro groteskna situacija koju vidimo u ovom trenutku. U Ukrajini postoji skoro 25 miliona tona žitarica koje bi mogle da se izvezu, ali ne mogu da napuste zemlju samo zbog nedostatka infrastrukture i blokade luka. U isto vreme... nema otvaranja žitnog koridora za izvoz iz Ukrajine", rekao je Šmiduber.

Letnji usevi pšenice, ječma i kukuruza u Ukrajini biće požnjeveni u julu i avgustu. Uprkos ratu, Šmidhuber je rekao da uslovi za žetvu nisu loši. On je rekao da bi oko 14 miliona tona žitarica trebalo da bude dostupno za izvoz.

Zvaničnik FAO je rekao da situacija u Ukrajini ukazuje da trenutni problem nije u dostupnosti, već u pristupu. Rekao je da ima dovoljno žita da ono ide okolo i da se nahrani svet. Problem je, kako je rekao, što se hrana ne pomera na mesta gde je potrebna.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis