Biznis vesti

Otvoren Sajam automobila u Beogradu, Vučić: Još čekamo odluku dva globalna proizvođača

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2022

-

10:39

Otvoren Sajam automobila u Beogradu, Vučić: Još čekamo odluku dva globalna proizvođača
Otvoren Sajam automobila u Beogradu, Vučić: Još čekamo odluku dva globalna proizvođača - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas Sajam automobila "DDOR ECO BG CAR SHOW 07" na Beogradskom sajmu i poručio da srpska autoindustrija ima svetlu budućnost, kao i da se još čeka odluka bar dva velika globalna svetska proizvođača automobila da li će otvoriti svoje fabrike u Srbiji.

"Ponosan sam na Srbiju i Beograd, na Sajam automobila i motocikala budući da danas prisustvujemo prvoj manifestaciji ove vrste u Evropi nakon dvogodišnje pauze", rekao je Vučić na otvaranju.

Vučić je rekao da je Srbije privukla već velike i poznate proizvođače automobila i naglasio da je uveren da će Srbija uspeti da napravi ceo lanac u proizvodnji električnih automobila u našoj zemlji.

"Uveren sam da je budućnost naše autoindustrije koja je nosilac napretka svake zemlje - svetla", naglasio je Vučić i nastavio:

"Verujem da ćemo uspeti da ubedimo još neke od globalnih igrača da prihvate naše gostoprimstvo i otvore svoje fabrike baš u našoj zemlji. Uskoro očekujemo odluke bar dva velika globalna proizvođača, to bi bila najveća promena u njenoj modernoj istoriji, ako bismo bar jednog od ta dva velika globalna igrača uspeli da dovedemo u Srbiju", istakao je predsednik.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Inače, od 12. do 15. maja pod kupolom Hale 1 Beogradskog sajma predstaviće se 28 automobilskih marki, sa pedesetak premijera, od kojih je najveći broj električnih i hibridnih vozila.

Na sajmu će biti oko 210 automobilskih izlagača, zastupnika tridesetak brendova među kojima premijerno i legendarni 102 godine star, danas kinesko-britanski MG, trenutno najbrže rastući automobilski brend u Velikoj Britaniji. Prikazaće između 120 i 140 različitih modela. Takođe, biće izloženo 48 novih modela, od kojih su 36 premijere, a 12 noviteti. Sa potpuno električnim ili punim hibridnim pogonom biće predstavljeno njih čak 36. Potpuno električnih automobila među premijerama i novitetima je cak 25, što je za više od 50 odsto.

Organizatori sajma ističu da je ovo prva ovakva manifestacija u Evropi održana nakon pandemije.

"Ovo zaista jeste podvig, jer do pre samo tri meseca ovakav projekat je bio nemoguća misija. Međutim, mi smo krajem prošle godine promenili koncept manifestacije. Do sada su sjamovi imali jak komercijalni efekat, bilo je dosta prodaje automobila, a ove godine to neće biti slučaj. Dodali smo prefiks "eko" jer su tema ekološki napredna vozila", rekao je juče projekt menadžer Beogradskog sajma Zoran Lupšić.

Domaća publika imaće prilike da vidi električne i hibridne modele čija prodaja još uvek nije počela.

Organizaciju sajma podržala je Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova.

"Imamo i jedan novi brend, to je čuveni britanski MG koji je u kineskom vlasništvu i koji proizvodi i predstavlja isključivo električne automobile", najavio je Lupšić.

Paralelno sa "DDOR BG ECO CAR SHOW 07", u Hali 4 održava se i 14. salon motocikala, kvadova i sličnih vozila "Motopashion".

"Motopašion" će ugostiti 50 izlagača, koji će predstaviti tridesetak brendova motocikala, ATV i ostalih motornih vozila iz te kategorije, sa više od 80 modela.

Ljubitelji starih vozila će u Hali 3 moći da vide izložbu oldtajmera, a u okolnim manjim halama predstaviće se proizvođači delova i opreme.

Komentari (0)

Biznis