Biznis vesti

Budžet za ubrzanu energetsku tranziciju - koliko će Evropu koštati "raskid" sa ruskim naftom i gasom

Komentari

Autor: Fajnenšel tajms / RIA Novosti

12/05/2022

-

11:41

Budžet za ubrzanu energetsku tranziciju - koliko će Evropu koštati "raskid" sa ruskim naftom i gasom
Budžet za ubrzanu energetsku tranziciju - koliko će Evropu koštati "raskid" sa ruskim naftom i gasom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zemljama Evropske unije biće potrebno 195 milijardi evra u narednih pet godina da se oslobode energetske zavisnosti od Rusije, piše Fajnenšel tajms. Toliki budžet je uključen u projekat ubrzane energetske tranzicije koji je pripremila Evropska komisija, ističući da je brzo odbacivanje ruskih energetskih resursa moguće samo kroz preorijentaciju na čistu energiju, prenose RIA novosti pisanje britanskog poslovnog lista.

Da bi to ostvarile, evropske zemlje će morati da pojačaju uštedu energije za 13 odsto do 2030. godine umesto planiranih devet procenata, što bi trebalo da se postigne povećanjem energetske efikasnosti, prema nacrtu plana EK.

Osim toga, predviđa se da će Evropa u narednih osam godina aktivno koristiti zeleni vodonik u količini do 20 miliona tona godišnje, od čega će se veći deo uvoziti. Kako prenosi FT, ovaj dokument će zvanično biti predstavljen 18. maja.

Posle početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini zapadne zemlje su pojačale sankcije Moskvi, a u Evropi su sve glasniji pozivi da se smanji zavisnost od ruskih energenata. Evropska unija je već uvela pet paketa sankcija i sada se raspravlja o šestom, koji bi uključivao i embargo na rusku naftu.

Kremlj je ove mere nazvao ekonomskim ratom kakvog nije bilo u istoriji, navode RIA novosti, dodajući da je predsednik Rusije Vladimir Putin rekao da sankcije zadaju ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji i da aktuelni događaji predstavljaju podvlačenje crte na globalnu dominaciju Zapada i u politici i u ekonomiji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis