Biznis vesti

Kremlj: Do 31. marta će biti poznata uputstva o prelasku na plaćanje gasa u rubljama

Komentari

Autor: RIA Novosti / Tanjug

28/03/2022

-

11:33

Kremlj: Do 31. marta će biti poznata uputstva o prelasku na plaćanje gasa u rubljama
Kremlj: Do 31. marta će biti poznata uputstva o prelasku na plaćanje gasa u rubljama - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin očekuje do 31. marta izveštaj vlade, centralne banke i "Gasproma" o primeni uputstva o prelasku na rublje za plaćanje gasa isporučenog "neprijateljskim zemljama", saopštila pres služba Kremlja.

"Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom 'Gasprom', treba da primeni set mera za promenu valute plaćanja za isporuku prirodnog gasa u zemlje EU i druge zemlje koje su uvele restriktivne mere prema građanima Ruske Federacije i ruskim pravnim licima, na rusku rublju. Izveštaj treba da bude dostavljen 31. marta 2022, a zatim svakog meseca“, navodi se u saopštenju, prenose RIA novosti.

Nakon početka ruskog napada na Ukrajinu i pooštravanja zapadnih sankcija prema Rusiji, sve su glasniji pozivi u Evropi da se smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa. Tržište je na to reagovalo naglim skokom cena gasa.

"Predsednik Vladimir Putin je 23. marta najavio prelazak na naplatu gasa "neprijateljskim zemljama" u rubljama i naložio centralnoj banci i vladi da utvrde proceduru za takve transakcije. Istovremeno, on je naglasio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa postojećim ugovorima, jer drži do svoje reputacije pouzdanog dobavljača", navedeno je u saopštenju.

EPA/FILIP SINGER

 

Peskov: Razrađujemo detalje, nećemo se baviti filantropijom

Moskva razrađuje detalje o isporuci gasa "neprijateljskim zemljama" za rublje, ali se neće baviti filantropijom ako Evropa odbije da plaća u ruskoj valuti, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima. On je reako da su procedure o snabdevanju veoma komplikovane i da uključuju „i isporuke, i plaćanje, kao i prilagođavanje salda“, prensoi Tass.

"Trenutno sve modalitete razvijaju nadležni resori, sa "Gaspromom", nakon čega će biti definisan jasan vremenski okvir“, rekao je on na pitanje šta bi konkretno trebalo da se sprovede u ovom periodu.

Portparol Kremlja se uzdržao od iznočenja detalja o tome koje bi mere Rusija mogla da preduzme ako Evropa odbije da plati gas u rubljama.

"Ali, gas definitivno nećemo isporučivati besplatno, to je sasvim sigurno. U našoj situaciji teško da je moguće i razumno baviti se filantropijom", rekao je Peskov.

Podsetimo, naredba ruskog predsednika Vladimira Putina da ubuduće sve "neprijateljske zemlje" ruske energente plaćaju u rubljama digla je cenu gasa za 20 odsto na 1. 350 dolara za hiljadu kubika i napravila novi potres na evropskim berzama energenata. Pokušaj ruskog predsednika da ojača posrnulu nacionalnu valutu, u pojedinim evropskim zemljama, poput Austrije, dočekali su sa odgovorom da ne nameravaju da plaćaju energente drugačije od onoga što piše u ugovorima.

Ruski lider je precizirao da će se predstojeće izmene gasnih ugovora sa "neprijateljskim zemljama" ticati samo valute plaćanja, koja će biti promenjena u rusku rublju. Putin je naložio vladi da izda odgovarajuću direktivu "Gaspromu" o izmenama postojećih ugovora. Ministarstvo finansija i ruska centralna banka bi trebalo u roku od nedelju dana da utvrde proceduru po kojoj će uvoznici gasa kupovati rublje na domaćem tržištu. Evropske zemlje, međutim, ukazuju da bi plaćanje u rubljama bilo kršenje ugovora koje su sklopile sa "Gaspromom", jer je u njima jasno navedeno u kojoj valuti se obavljaju plaćanja - a to su u najvećem delu dolari i evri.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis