Biznis vesti

Bajatović: Tranzit gasa ne podleže "rubljizaciji" i već je plaćen Bugarima

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2022

-

13:05

Bajatović: Tranzit gasa ne podleže "rubljizaciji" i već je plaćen Bugarima
Tanjug/Nikola Anđić - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je danas da neće biti "rubljizacije" plaćanja tranzita ruskog gasa, kao i da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, ne može da prekine transport gasa kroz njenu teritoriju.

"Transport su Rusi već platili Bugarima do kraja 2023. godine u dolarima, kako je bilo dogovoreno. Mi u Srbiji tranzit gasa naplaćujemo u evrima, a ukoliko ne bude moguće u evrima, neke količine gasa koji pripada "Gaspromeksportu" uzećemo i na taj način se naplatiti kao da smo ga dobili u evrima", rekao je Bajatović Tanjugu.

Dodao je da je dobro što "Gasprom" i "Gaspromeksport" nisu na listi sankcija i napomenuo da Srbija nije označena kao neprijateljska zemalja Ruske Federacije.

"Mislim da se to nikad neće ni desiti. Dakle, trebalo bi da možemo da uspešno rešimo pre svega pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumevanja EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte", ocenio je Bajatović.

Gazprom

 

On je istakao da je "Srbijagas" počeo s punjenjem rezervoara u Banatskom Dvoru po trenutnim tržišnim cenama koje su, nakon odluke Moskve da uvede plaćanje u rubljama za "neprijateljske zemlje", dostigle cenu od 1.400 do 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, ukjučujući i transport.

Bajatović je rekao da Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uz rezerve u Banatskom Dvoru od 50 miliona kubika našeg i 160 miliona kubnih metara gasa koji pripada "Gaspromeksportu", a od čega Srbija može da računa na 40 miliona kubika po berzanskoj ceni.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis