Evropa

Nemačka izdala meru "ranog upozorenja" - moguć prekid snabdevanja gasom iz Rusije

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

30/03/2022

-

11:18

Nemačka izdala meru "ranog upozorenja" - moguć prekid snabdevanja gasom iz Rusije
Nemačka izdala meru "ranog upozorenja" - moguć prekid snabdevanja gasom iz Rusije - Copyright EPA/FILIP SINGER

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka je danas obavestila javnost o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom, navodeći da je cilj mere "ranog upozorenja" da se svi pripreme za rizik od prekida ili obustavljanja dotoka prirodnog gasa iz Rusije.

Ova najava, koja je najjasniji znak do sada da se Evropska unija priprema za prekid snabdevanja energentima iz Rusije nakon uvođenja sankcija bez presedana zbog njenog napada na Ukrajinu, dolazi u trenutku kada Moskva planira da uvede novi mehanizam za prelazak na plaćanje njenog gasa u rubljama, navodi agencija Rojters.

Taj zahtev Rusije su odbacile zemlje G7, uključujući Nemačku, pojačao je strah od poremećaja u snabdevanju. Prema aktuelnom nemačkom programu za vanredne situacije u vezi sa gasom, rano upozorenje je prva od tri faze i još uvek ne podrazumeva intervenciju u smislu racionalizacije potrošnje gasa.

Međutim, ministar ekonomije Robert Habek je pozvao stanovništvo i kompanije da smanje potrošnju, navodeći da je "svaki kilovat-sat bitan". On je na konferenciji za novinare rekao da su isporuke gasa za sada obezbeđene i da Nemačka pažljivo prati tokove isporuka sa tržišnim operaterima.

"Ipak, moramo da povećamo mere predostrožnosti da bismo bili spremni za eskalaciju situacije od strane Rusije. Krizni tim za vanredne situacije sastao se u vezi sa proglašenjem ranog upozorenja", rekao je Habek.

EPA/DAREK DELMANOWICZ

 

Rusija je učestvovala sa 55 posto u nemačkom uvozu gasa 2021. godine. Mada je ta cifra pala na 40 procenata u prvom kvartalu 2022. godine, Habek je rekao da Nemačka neće postići punu nezavisnost od ruskih isporuka pre sredine 2024. godine.

Krizni tim, koji uključuje članove njegovog ministarstva, nemačkog regulatora gasne mreže, mrežnih operatera i predstavnike 16 nemačkih saveznih država, pomno će pratiti situaciju "kako bi - ako je potrebno - mogle da se preduzmu dalje mere za povećanje sigurnosti snabdevanja", navedeno je u saopštenju ministarstva.

Klaus Miler, šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagentur, napisao je tvitu da je cilj ranog upozorenja da se izbegne pogoršanje snabdevanja i pozvao potrošače i industriju da se pripreme za "sve scenarije", prenosi britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa