Biznis vesti

Gas opet premašio 1. 300 dolara - dnevni rast cene 12 odsto

Komentari

Autor: Tass / Tanjug

29/03/2022

-

15:38

Gas opet premašio 1. 300 dolara - dnevni rast cene 12 odsto
Gas opet premašio 1. 300 dolara - dnevni rast cene 12 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Hiljadu kubika gasa trguje se danas na evropskoj berzi na nivou iznad 1.300 dolara prvi put od 24. marta, prema podacima sa londonske ICE platforme. Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) porasla je na TTF čvorištu u Holandiji za 12 posto na dnevnom nivou, na 1.306 dolara za 1.000 kubnih metara, što je 114,8 evra po MWh po trenutnom kursu evra prema dolaru, izveštava Tas.

Ponovni trend rasta cena gasa je krenuo 23. marta, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin sopštio da će Rusija primati samo rublje za isporuke gasa ''neprijateljskim zemljama''.

Putin je naložio vladi da razradi rešenja i izda odgovarajuća uputstva vezano za naplatu u rubljama, a Gaspromu je dao direktivu da izmeni postojeće ugovore. Ministarstvo finansija i Banka Rusije treba da utvrde proceduru po kojoj će strani kupci ruskog gasa kupovati rublje na domaćem tržištu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta odbila je juče zahtev Rusije da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama, saopštio je nemački ministar energetike Robert Habek.

Nakon sastanka ministara energetike G7, Habek je rekao da su se svi ministri u potpunosti saglasili da bi ovo moglo biti jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora, preneo je AP.

Plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i apelovaće se na kompanije koje su time pogođene da ne pristanu na Putinove zahteve, rekao je nemački ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis