Biznis vesti

Bajatović: Gas koji Evropi nudi Bajden uvek će biti skuplji od ruskog

Komentari

Autor: Politika

29/03/2022

-

11:08

Bajatović: Gas koji Evropi nudi  Bajden uvek će biti skuplji od ruskog
Dušan Bajatović - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kaže da će tečni prirodni gas (LNG) koji nudi američki predsednik Džozef Bajden, hteli to da priznaju ili ne, uvek biti skuplji od ruskog gasa.

"Pa je pitanje da li se Nemačkoj, Italiji, Bugarskoj... stvarno isplati da pucaju sebi u nogu i ne samo da ostanu bez ruskih energenata nego i da ih skuplje plaćaju Americi, a da pritom znaju da ih nema dovoljno", rekao je Bajatović za Politiku.

On je podstetio da i najveći stručnjaci za gas upozoravaju da prelazak sa ruskog na LNG gas neće moći da se realizuje u potpunosti u narednih pet do sedam godina i da je dodatno pitanje ko je tu na gubitku, SAD ili zemlje članice EU.

Kada je reč o ponuđenoj "evropskoj solidarnosti" u vezi sa pričom da zajednički skladištimo gas, kaže da je za sada o tome nezahvalno govoriti.

"EU ovim pokušava da ukine tržište gasa, jer su gas i nafta berzanska roba i da bude van kontrole. A da količine gasa koje obećava Bajden od 50 milijardi kubika do 2030. godine nisu dovoljne, potvrđuje činjenica da je EU potrebno oko 200 milijardi kubika gasa, što pokazuje da oni nemaju gasa onoliko koliko ga ima Rusija", naveo je Bajatović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis