Biznis vesti

MIhajlović: Energetska stabilnost znači i političku stabilnost

Komentari

Autor: Tanjug

12/05/2022

-

15:44

MIhajlović: Energetska stabilnost znači i političku stabilnost
MIhajlović: Energetska stabilnost znači i političku stabilnost - Copyright MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Alternativni načini snabdevanja energetima Srbije su glavna tema konferencije "Srpsko-američki odnosi: strategija energetske diverzifikacije", koju organizuju Skupština Srbije, ambasade SAD i Izraela.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je pre početka konferencije da je veoma važno da Srbija bude efikasnija i brža kako bi završetkom određenih interkonekcija dobila mogućnost da koristi određene energente i od drugih dobavljača.

Mihajlović je novinarima, pre početka konferencije, kazala da je konferencija veoma važna za Srbiju i da očekuje da će se razgovarati i o tome šta to znači dinamički za našu zemlju, odnosno koliko vremena nam je potrebno da bi smo bili energetski stabilniji.

"Energetska stabilnost jednako je i politička stabilnost", kazala je Mihajlović i dodala da ceo svet u narednom periodu, s nadom da se rat u Ukrajini završi, očekuje ozbiljne ekonomske, finansijske i energetske dalje krize.

"Ova tema je za nas veoma značajna imajući u vidu sva iskustva koja recimo ima Izrael i tu brzinu napretka u obnovljivim izvorima energije koju su oni učinili, kao i razvoj. Sve su to teme koje su nama značajne i kojima želimo da pošaljemo poruku da Srbija kao centralna država Zapadnog Balkana ima prostora i može da obezbedi svoju energetsku nezavisnost", navela je Mihajlović.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil istakao je da je tema energetske diverzifikacije važna za sve, posebno imajući u vidu da će se u narednom periodu videti promene u svetu na tom polju, a naročito u regionu.

Iz tog razloga, kako je naveo, pravo je vreme da se razgovara šta je potrebno učiniti kako bi se unapredila energetska diverzifikacija u Srbiji i posebno šta je to što SAD mogu da urade kako bi pomogli Srbiji u tome.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan kazao je da Izrael i Srbija poslednjih nekoliko godina snažno sarađuju u polju energetike i zahvalio je ministarki Mihajlović koja pruža podršku toj saradnji.

Kako je naveo, nedavno je potpisan i sporazum između dve zemlje o obnovljivim izvorima energije.

Vilan je najavio da će sledeće sedmice biti održan seminar na kojem će se izraelskim kompanijama predstaviti potencijali Srbije na tom polju.

Narodni poslanik i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković ukazao je na to da su svi svesni da danas pitanje energetike nije samo ekonomska tema, već da je i geopolitička.

Istakao je da će Srbija sarađiati sa svojim prijateljima u tom polju i to naročito iz SAD.

Podsetio je da je u Srbiji, u američkim kompanijama zaposleno više od 25.000 ljudi, da je saradnja Srbije i SAD u poslednja dva meseca veoma dinamična.

"Sve to pokazuje da je Srbija spremna da sa partnerima iz Evrope i SAD radi na energetskoj diverzifikaciji i po ostalim pitanjima", kazao je Marinković.

Komentari (0)

Biznis