Biznis vesti

Istraživanje Nemačko-srpske privredne komore: 90 odsto anketiranih ponovo bi investirali u Srbiji

Komentari

Autor: Fonet

15/06/2021

-

13:35

Istraživanje Nemačko-srpske privredne komore: 90 odsto anketiranih ponovo bi investirali u Srbiji
Istraživanje Nemačko-srpske privredne komore: 90 odsto anketiranih ponovo bi investirali u Srbiji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čak 90 odsto anketiranih kompanija članica Nemačko-srpske privredne komore (AHK) ponovo bi investiralo u Srbiji, a njih 63,8 odsto ekonomsku situaciju smatra zadovoljavajućom uprkos prošloj pandemijskoj godini, dok najveće zamerke imaju na račun borbe protiv korupcije i pravne sigurnosti u Srbiji, pokazuje danas objavljeno istraživanje AHK.

Godišnje istraživanje AHK, koje je u 2021. sprovedeno po 16. put, pokazalo je da 48 odsto anketiranih kompanija očekuje da će uslovi poslovanja u Srbiji ostati nepromenjeni u odnosu na prošlu godinu, dok njih 28,3 očekuje poboljšanje, a 47,2 odsto kompanija sopstveno poslovanje u našoj zemlji ocenjuje "zadovoljavajućim".

U tradicionalnoj anketi AHK učestvovalo je 128 od ukupno 350 nemačkih i srpskih kompanija članica te organizacije, dok u Srbiji komapnije sa nemačkim kapitalom zapošljavaju približno 70.000 radnika.

Sa druge strane, gotovo 60 odsto kompanija navelo je da ne planira nove investicije u ovoj godini, ili da će smanjiti ulaganja, dok njih 40 odsto očekuje rast investicija u tom periodu.

Ocenom "zadovoljavajuće", anketirane firme po prvi put su ocenile poreski sistem i rad poreske uprave, a istu ocenu dale su i za produktivnost domaćih radnika, kao i kvalitet akademskog i dualnog obrazovanja.

Lošu ocenu, "nezadovoljavajuće", dale su borbi protiv korupcije i kriminala, pravnoj sigurnosti u Srbiji, fleksibilnosti Zakona o radu, transparentnosti javnih nabavki i raspoloživosti radne snage.

"Vlada Srbije radi dobar posao, ali ima još 'domaćih zadataka', na kojima smo spremni da sa njima zajedno radimo", izjavio je predsednik AHK i direktor Simens Srbija Udo Ajhlinger.

Ljušić: Vidim perspektivu daljeg razvoja

Državni sekretar u ministarstvu privrede Miloš Ljušić rekao je da je obim trgovinske razmene Srbije i Nemačke u prošlog godini dostigao vrednost od 5,3 milijarde evra, dok je za prva četiri meseca ove godine došao do dve milijarde evra.

"Problemi koje ističu članovi AHK tište i domaće privrednike, i radimo na njihovom rešavanju", rekao je Ljušić i istakao da to ministarstvo "završava pisanje Zakona o privrednim društvima".

"Vidim perspektivu daljeg razvoja ekonomskih odnosa sa Nemačkom, a Vlada će učiniti sve da se svi investitori osećaju poželjno u našoj zemlji", poručio je Ljušić. Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib je, odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom uticaju pregovora Beograda i Prištine, kao i dešavanja u Bosni i Hercegovini na percepciju potencijalnih investitora rekao kako je stekao utisak da su nemački ulagači uvereni u stabilnost ovog regiona.

"Kada sam 2018. došao u Beograd, članice AHK zapošljavale su 48.000 radnika, a danas zapošljavaju njih 70.000", rekao je Šib.

On je istakao da su problemi koje navode privrednici, u vezi sa vladavinom prava, ključni i za proces pridruživanja EU, i podsetio da napredak u toj oblasti znači i napredak u evrointegracijama.

"Vlada Srbije je jasno rekla da će uložiti dodatne reformske napore u toj oblasti, što je težak politički zadatak i mogu samo da ohrabrim Vladu da nastavi tim putem, jer proces pridruživanja EU donosi koristi privredi i povećava atraktivnost zemlje za investitore", rekao je Šib.

Direktor AHK Srbije Frank Aleter istakao je da veliki broj nemačkih kompanija u ovom trenutku traži nove dobavljače, da se u prvi plan nameće Zapadni Balkan, i da u tom smislu postoji velika šansa i za Srbiju i srpske firme, dok je direktor sektora za analizu Privredne komore Srbije Mihailo Vesović naglasio da se očekuje manje investicija u radno intenzivne sektore, već u one sa višim tehnološkim nivoom.

Komentari (0)

Biznis