Biznis vesti

Siniša Mali: Za novčanu pomoć države od 100 evra do danas se prijavilo još 25.000 mladih

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

13:18

Siniša Mali: Za novčanu pomoć države od 100 evra do danas se prijavilo još 25.000 mladih
Siniša Mali - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je se do danas još 25.000 mladih prijavilo za novčanu pomoć države u iznosu od 100 evra, te da su javne finansije u potpunosti stabilne, prenosi Ministasrtvo finansija.

"Naše javne finansije su stabilne i u potpunosti pod kontrolom. Tako je sada udeo javnog duga u BDP-u 52,1 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 procenata, uprkos ogromnoj pomoći koju smo dali. U prva tri dana juna ponovo isplaćujemo 100 evra mladima od 16 do 29 godina. Ukupno se prijavilo oko 25.000 mladih u okviru novog ciklusa, a podsetiću da je u prvom krugu isplaćen novac za 1.059.425 njih", rekao je Mali gostrujući na Televiziji Hepi, prenosi Minsitarstvo.

On je podsetio da mladi koji su se ranije prijavili ne moraju to ponovo da čine i da će im novac biti uplaćen automatski.

Mali je dodao i da će na sednici Vlade Srbije biti usvojena odluka da preduzeća koja trpe posledice sukoba u Ukrajini mogu da koriste drugu garantnu šemu za refinansiranje obaveza iz prve garantne šeme.

"Dakle, mera će se odnositi na preduzeća koja imaju izvoz ili uvoz iz Ukrajine, Belorusije i Ruske Federacije. Inače, reč je o veoma povoljnim kreditima, koji su jeftini, na pet godina sa dve godine garancije i grejs periodom. To je pokušaj da im se pomogne i olakša veoma teška situacija", naveo je Mali.

Kako je objasnio građani ne treba da brinu da li će rafovi u prodavnicama biti puni.

"Pre nekoliko meseci, na inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, mi smo popunili robne rezerve, kupili smo robu unapred, znajući da dolazi velika kriza. Sećam se da je predsednik još u novembru rekao da možemo očekivati krizu, zbog čega je bilo neophodno nabaviti sve što treba. Mi smo kupili sve što je neophodno, čak i vodu, mleko u prahu, napunili robne rezerve do vrha. Kada kreće kriza, kada se prekinu lanci snabdevanja, na ovaj način se sprečava nestašica u prodavnicama. To je za nas veoma važno, posebno posle loših iskustava devedesetih“, naglasio je Mali.

On je podsetio da Srbija kontroliše cene osnovnih životnih namirnica, kao i nafte.

"I dalje imamo kontrolisane cene goriva, ima ga na pumpama, a i dalje imamo nisku cenu struje, uprkos ogromnoj energetskoj krizi. Predsednik Vučić je rekao da struja neće poskupeti. Cene rastu, rastu i troškovi transporta zbog rastuće cene goriva, struje... Ono što neka fabrika proizvede sigurno je skuplje. I onda pogledajte, fabrike zbog rastuće inflacije ne mogu da povećaju cenu svojih gotovih proizvoda koliko bi trebalo, jer opada kupovna moć građana, pa se prave kompromisi", objasnio je Mali.

Ministar finansija je dodao da sa druge strane, upravo zbog inflacije, zaposleni traže veće plate, što pravi pritisak na poslovanje koje postaje skuplje, jer je skuplja proizvodnja.

"Kada imate više novca u uslovima velike inflacije, to onda podstiče potrošnju, a samim tim utiče i na inflaciju. Zato se svi sada pitaju šta da rade. Treba iskoordinirati monetarnu politiku, ono čime se bavi NBS i ono što radi vlada u smislu fiskalne politike, odnosno pomoći privredi, građanima", rekao je Mali.

On je naglasio da je postignut balans između kontrole inflacije i stimulisanja ekonomije da i dalje raste.

"Mi rastemo, stopa rasta je i dalje visoka i ove godine će biti između 3,5 i 4,5 odsto, što je u skladu sa projekcijama. Sa druge strane pravi nam problem uvezena inflacija iz inostranstva i to ne možemo da kontrolišemo“, objasnio je ministar Mali.

On je rekao da se nastavljaju pritisci na predsednika Vučića i na Srbiju.

"Imam osećaj kao da je histerija u pitanju. Kao što je i predsednik rekao, voz je odavno krenuo sa istoka ka zapadu, a mi smo na sredini. Ovaj sukob će pogotovo uticati na najsiromašnije, koji će imati velike probleme, posebno kada su u pitanju energenti, hrana. Energetika je po meni najvažnija, da vidimo kako ćemo da definišemo energetsku strategiju za narednih tri do pet godina, da pokušamo da budemo što nezavisniji od drugih. Moramo da budemo spremniji i jači u godinama koje slede", naglasio je Mali.

Osvrnuo se i na situaciju u regionu i istakao da mir i stabilnost nisu samo reči, već neophodnost kako bi nastavili da rastemo i razvijamo se.

"Baš danas imamo sastanak sa predsednikom Vučićem u vezi inicijative ''Otvoreni Balkan''. Mi smo sve uradili i sa Severnom Makedonijom i sa Albanijom. Nadam se da će Crna Gora pristupiti inicijativi. Sada kamioni slobodno prelaze, sa radnim dozvolama ljudi iz Albanije rade u Srbiji i Severnoj Makedoniji i obrnuto. Pored toga, ubrzava se protok robe, ceo region ekonomski ide dalje. Sa jačim regionom Srbija dobija, ali dobija i region. Kada smo veći, onda smo atraktivniji jer smo veće tržište. Veća je zainteresovanost investitora", napomenuo je ministar.

Mali je rekao da principijalna pozicija Srbije ima i svoje posledice, posebno kada je tržište kapitala u pitanju.

"Imamo problema i imao sam razgovore sa najvećim ulagačima. Razume se naša pozicija, ali da ne bude da je rizičnija nego bilo koja druga. Izazovi su ogromni, tržište kapitala reaguje na svaku krizu. Nadam se da ćemo izbeći najgori scenario. Imamo dovoljno novca, borimo se da obezbedimo normalno funkcionisanje naše ekonomije i da omogućimo nesmetano funkcionisanje i stabilan životni standard građana Srbije", zaključio je Mali.

Komentari (0)

Biznis