Novac

Tabaković: Godišnja inflacija u aprilu 9,6 odsto, smanjena procena privrednog rasta

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2022

-

11:21

Tabaković: Godišnja inflacija u aprilu 9,6 odsto, smanjena procena privrednog rasta
Tabaković: Godišnja inflacija u aprilu 9,6 odsto, smanjena procena privrednog rasta - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Inflacija u Srbiji je nastavila da raste pod pritiskom spoljnih faktora i u aprilu je iznosila 9,6 procenata međugodišnje, a očekuje se da će dostići vrhunac u junu i julu od najviše 10,5 procenata, nakon čega će početi da pada, izjavila je danas guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.

Ona je na predstavljanju Izveštaja NBS o inflaciji rekla da je novi rast svetskih cena energenata, hrane i sirovina uticao na rast uvoznih cena i pojačao troškovne pritiske na cene domaćih proizvođača i da je u takvim uslovima i bazna inflacija na koju mere monetarne politike najviše utiču takođe beležila rast. Međutim, kako je istakla, očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i usidrenost srednjoročnih očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja bili su snažna kočnica koja je održala baznu inflaciju na nižem nivou od ukupne.

Guvernerka je navela da će rast svetskih cena primarnih proizvoda, energenata, kao i uvozna inflacija još nekoliko meseci vršiti inflatorne pritiske, ali da će krajem godine imati opadajuću putanju, i da će se u drugoj polovini naredne godine najverovatnije vratiti u granice ciljane inflacije. Prema njenim rečima, kreditiranje proizvodnje, investicija i potrošnje u martu je bilo za 12,1 odsto više nego godinu dana ranije, a učešće problematičnih kredita je smanjeno za 3,4 odsto. Dodala je da je međugodišnji privredni rast bio relativno dinamičan i iznosio je 4,3 procenta u prvom tomesečju ove godine.

"Rast je u najvećoj meri rezultat povećane aktivnosti u uslužnim sektorima i industriji", navela je guverner NBS-a.

Naglasila je da je procena rasta BDP-a Srbije korigovana na nivo od 3,5 do 4,5 odsto, što je za 0,5 odsto niže od projekcije NBS iz februara ove godine, usled korigovanja projekcija rasta svetske privrede. Tabaković je rekla da je povećanje cene energenata u najvećoj meri uticalo na porast deficita tekućeg računa.

"Po tom osnovu korigovali smo projekciju deficita tekućeg računa sa pet odsto u februaru na 6,5 procenat BDP-a, ali je prema procenama NBS-a i MMF-a to i dalje nivo koji obezbeđuje eksternu održivost", navela je ona.

Iznela je podatak da je u prva četiri meseca u Srbiju stiglo 745 miliona evra direktnih stranih investicija, što je smanjilo deprecijacijske pritiske.

"Čuvanjem stabilnosti kursa dinara uspeli smo da sprečimo da se prelivanje rasta uvoznih cena energenata i hrane na ostale cene dodatno pojača efektima deprecijacije dinara", istakla je guvernerka Tabaković.

Takođe je navela da su devizne rezerve zemlje krajem aprila, i pored zančajne intervencije u martu, ostale na adekvatnom nivou od 14,1 milijarde dinara, što je dovoljno za pet meseci pokrivenosti uvoza roba i usluga.

Jakovljević: Četiri faktora za rast inflacije

Direktor Sektora za ekonomska istraživanja i statistiku Narodne banke Srbije Savo Jakovljević izjavio je da je NBS revidirala naniže prognozu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) zbog međunarodnog faktora, odnosno manje tražnje i našeg manjeg izvoza na tržište evrozone.

Jakovljević je, tokom predstavljanja Izveštaja o inflaciji NBS, takođe naveo da je projekcija godišnje inflacije povećana za 2,8 procentnih poena sa 6,4 u februaru na 9,2 odsto u aprilu zbog uticaja spoljnih faktora.

"Četiri faktora utiču otprilike sa po jednom četvrtinom na povećanje projekcije inflacije za ovu godinu. Rast cena nafte,  utiče sa 0,7 procentnih poena, cene uvoznih proizvoda u evrozoni sa 0,8 procentnih poena, cene voća i povrća sa 0,7 procentnih poena, dok rast cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda utiče sa 0,4 procentna poena na povećenju projekcije inflacije za ovu godinu", objasnio je Jakovljević.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je podsetio da je cena nafte porasla sa 90 dolara po barelu pre početka sukoba u Ukrajini na 130 dolara, a trenutno se kreće od 109 do 113 dolara za barel.

Jakovljević je dodao da Srbija ima nižu inflaciju od zemalja u regionu u kojima je ona dvocifrena, zahvaljujući tome što se vlada odrekla dela akciza na derivate.

Takođe je naveo da je na rast cena voća i povrća uticalo povećanje cena mineralnih đubriva, derivata i drugih sirovina. Cene vođa i povrća će, kaže, početi da padaju, ali kasnije nego što se očekivalo i sa višeng nivoa.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Jakovljević je rekao da se deficit platnog bilansa procenjuje na oko 6,5 odsto na nivou cele godine, pri čemu na njegovo kretanje najveći uticaj ima rast cene nafte, derivata i drugih energenata koji se uvoze, ali da postoji nada da će uz normalizaciju cene energenata do kraja godine deficit biti vraćan na nivo od pet procenata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis