Biznis vesti

Ministar turizma Grčke: Očekujemo 900.000 turista iz Srbije, uskoro ćemo znati ukida li se roming

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

17:00

Ministar turizma Grčke: Očekujemo 900.000 turista iz Srbije, uskoro ćemo znati ukida li se roming
Ministar turizma Grčke: Očekujemo 900.000 turista iz Srbije, uskoro ćemo znati ukida li se roming - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar turizma Vasilis Kikiljas izjavio je danas da je Ministarstvo za digitalnu transformaciju Grčke poslalo dopise privatnim mobilnim operaterima vezano za mogućnost ukidanja rominga ili smanjenja tarife za turiste iz Srbije.

"Reč je o privatnim operaterima koji sami donose odluke o cenama, ali mi kao država radimo na tome da situacija sa te strane bude povoljnija za turiste iz Srbije i nadamo se da ćemo u narednih nekoliko nedelja imati vesti vezane za ukidanje rominga", rekao je Kikiljas za Tanjug.

On je još jednom ponovio da turistima za ulazak u Grčku više nisu potrebne nikakve epidemiološke potvrde, ni brzi, ni pi si ar testovi, ni potvrde o vakcinama ni digitalni pasoši.

profimedia

 

"Potreban je samo običan pasoš i širok osmeh", naveo je on i dodao da su se grčki stručnjaci složili i potvrdili da trenutno nisu potrebni nikakvi protokoli na temu javnog zdravlja i da je, kako kaže, za ulazak u zemlju dovoljno dobro raspoloženje.

Grci očekuju 900.000 turista iz Srbije

On ističe da su Srbi dobrodošli bilo gde u Grčku, i na Halkidiki i na Pirej, Tasos, južnu Grčku te da okvirne procene sa sastanka sa turističkim operaterima u Beogradu govore da je reč o 900.000 putnika u toku ove sezone.

Kada je reč o cenama smeštaja navodi da je ova godina teška i za Grčku, kao i sve svetske ekonomije i da vlada veliki pritisak zbog trenutne inflacije, ali da će ipak svako ko dođe u Grčku moći da nađe smeštaj prema dubini svog džepa. Ističe i da je vlada njegove zemlje velikim novcem podržala turistički sektor kako bi on uspeo da zadrži niže cene i da privuče što više turista.

Tako je ovaj sektor prethodne godine podržan sa tri milijarde evra, a ove godine sa čak 6,5 milijardi.

Pixabay

 

"Trudimo se da zaštitimo ovu granu, da je podržimo i pomognemo i joj kako bi turisti mogli da nastave da dolaze", ističe Kikiljas.

Navodi da je ova turistička godina u Grčkoj dobro počela, jer su Grci primenili novu strategiju, koja podrazumeva da je sezona produžena i da traje svih 12 meseci, jer su otvorene i zimske i uskršnje destinacije.

"Sezonu smo zapravo otvorili 1. marta i odmah su počeli da pristižu kruzeri i čarter letovi ka Rodosu i Kritu. Brojke za mesec maj izgledaju dosta dobro i daju nam dobar razlog za optimizam", kaže on.

profimedia

 

Na pitanje koliko će rat u Ukrajini uticati na turističku sezonu u Grčkoj sagovornik Tanjuga kaže da ne bi trebalo da se odrazi previše jer procenat turista i iz Rusije i iz Ukrajine u Grčkoj nije veliki.

Grčka će se, navodi on, preventivno više usmeriti ka Rumuniji, Srbiji i Poljskoj a beleži i veoma veliki protok putnika iz SAD, kojih je tokom ove godine na atinski aerodrom pristiglo više od 150.000.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis