Biznis vesti

Sve što treba da znate o promenama cena rominga: Sa Grčkom nije ukinut, ali telefoniranje će koštati i do pet puta manje

Komentari

Autor: Zlatica Radović

30/06/2021

-

19:19

Sve što treba da znate o promenama cena rominga: Sa Grčkom nije ukinut, ali telefoniranje će koštati i do pet puta manje
Sve što treba da znate o promenama cena rominga: Sa Grčkom nije ukinut, ali telefoniranje će koštati i do pet puta manje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Roming u Grčkoj od sutra neće biti potpuno ukinut, kao što je prethodnih meseci najavljivano, ali će cene biti značajno niže u odnosu na dosadašnje. Svi mobilni operateri imaju nove cenovnike, po kojima će građani Srbije na letovanju za pozive i poruke izdvajati manje novca nego prethodnih sezona.

Istovremeno, od sutra se ukida i roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije i građani će u državama Zapadnog Balkana usluge koristiti kao i u zemlji iz koje dolaze. Iako je trebalo da i Grčka bude deo ovog paketa, ispostavilo se, da kao članica Evropske unije ne može da napravi takav ustupak za korisnike iz drugih država. Zbog toga su operateri pojedinačno zaključili sporazume o smanjenju cena.

Kada je reč o Grčkoj, sve kompanije donele su svoje cenovnike i oni se razlikuju.

Telefoniranje sa Grčkom i do pet puta jeftinije

Tako, oni koji imaju broj u kompaniji Telekom Srbija odlazni poziv ka korisnicima srpskih i grčkih operatera umesto 102 dinara plaćaće pet puta manje i minut razgovora će ih koštati 19,06 dinara. Tarifa za dolazni poziv će umesto 36, biti 3,5 dinara.

"Cena SMS poruke, koja je bila 24 dinara, od sutra će biti četiri dinara. Jedan megabajt podatak koštaće jedan dinar, a bio je 614,40 dinara", navode u Telekomu Srbije.

I u kompaniji Telenor imaju nove tarife, a ističu da će cene automatski biti primenjene na sve njihove korisnike, bez ikakvih ograničenja. 

"U pregovorima sa grčkim operaterima, postigli smo dogovor o značajnom sniženju cena rominga za naše korisnike od 50 odsto za odlazne pozive i 99 odsto za internet", rekli su iz Telenora. 

Printscreen Youtube/Nobbe Weirich

 

Tako će od 1. jula cene odlaznih poziva iznositi 49,9 dinara po minutu, dolaznih poziva 11,9 dinara, dok će SMS biti 4,9 dinara, a megabajt Interneta jedan dinar. 

"Naš najprodavaniji dodatak za internet u romingu "1GB 7 dana za 699 dinara" će nastaviti da važi u Grčkoj, i korisnici mogu da ga aktiviraju kao i do sada", kažu iz Telenora.

Odlazni i dolazni pozivi prilikom boravka u Grčkoj u mobilnoj mreži A1 su sniženi sa 99 na 49 dinara, SMS poruke umesto 29 dinara sada koštaju 15 dinara, a megabajt prenosa podataka je snižen sa 1013,8 dinara na 90 dinara.

Iako je bilo najavljeno da će ovog leta uslovi telefoniranja u Grčkoj za korisnike biti isti kao i u Srbiji, to nije realizovano, jer je problem nastao zbog toga što Grčka kao članica EU podleže međunarodnim ugovorima koji ne dozvoljavaju regulaciju cena kao što je to urađeno na teritoriji Zapadnog Balkana.

Cene usluga niže od 50 do 90 odsto

Regulatori Grčke i Srbije nisu u mogućnosti da regulišu cene i zato je bilo neophodno da mobilni operateri pojedinačno zaključe bilateralne sporazume o smanjenju veleprodajnih cena i spuste maloprodajne roming tarife.

Ministarka telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da će od sutra cene telefoniranja u romingu sa Grčkom za građane Srbije biti niže od 50 do 90 odsto, što je, kako je istakla, zasluga naših operatera.

"Primenom Memoranduma o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije i Ministarstva za digitalnu upravu Grčke o smanjenju međunarodnih tarifa za roming, postignut je uspeh srpske strane i izražena visoka spremnost srpskih operatera da pripreme ponude sa znatno nižim tarifama, pogotovo imajući u vidu kratki vremenski period od potpisivanja Memoranduma do njegove primene“, istakla je Matićeva.

Ona je podsetila da Memorandum koji je potpisan u maju podrazumeva podsticanje mobilnih operatera da zaključuju bilateralne sporazume kojima će omogućiti niže cene roming tarifa.

"Da bi cene u romingu u Grčkoj bile kao u nacionalnom saobraćaju očekujemo da i grčki operateri izađu sa nižim veleprodajnim tarifama za usluge koje pružaju. Međutim, zahvaljujući srpskim operatorima, već sada su cene rominga za naše građane značajano snižene, i to od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, od 48 do 83 odsto za poruke i čak do 99,89 odsto za prenos podataka“, navela je ministarka Matić.

Kakva su pravila za Zapadni Balkan

Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije biće takođe ukinut od sutra, potvrdio je Tanjugu pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Milan Dobrijević.


"Ovo je poslednja faza realizacije sporazuma koji je zaključen u Beogradu još u aprilu 2019. godine, i u toj poslednjoj fazi čija primena počinje 1. jula ukidamo potpuno roming na teritoriji zapadnog Balkana".

Pixabay

 

On je precizirao da to znači da će cene po kojima ste razgovarali, slali SMS poruke i koristili podatke na mobilnim mrežama u nacionalnom saobraćaju biti identične na teritoriji Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije.

Cene usluga mobilne telefonije, naveo je Dobrijević, izjednačene za sve navedene zemlje, ali je zamolio građane da se pre puta kod svojih operatera informišu o detaljima zbog različitih paketa usluga koje imaju, kako ne bi dolazilo do nesporazuma i neprijatnosti.

Bregu: Na celom Balkanu kao kod kuće

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu uoči početka primene sporazuma o ukidanju rominga na Balkanu je izjavila da je sutra istorijski dan za region.

"Ukidamo prepreke, granice i troškove rominga, ali to je samo prvi korak", ocenila je Majlinda Bregu.

Ona je istakla da se nada da će, ono što su u Savetu za regionalnu saradnju uspeli da urade sa cenama rominga, uspeti i sa ljudima i privrednicima na Balkanu. 

"Naporno radimo na otvaranju granica, ukidanju tarifa, povećanju trgovine i to ne samo kada su u pitanju troškovi rominga, već i građani tako da mogu putovati i raditi bez ograničenja. Primena ovog Sporazuma vodi nas jedan korak bliže smanjenju cena rominga između Zapadnog Balkana i EU", istakla je Bregu.

Ona je rekla da ćemo telefonske usluge i dalje plaćati našim operaterima, ali da ovaj Sporazum osigurava da se osećamo kao kod kuće gde god da odemo na Balkanu. 

Komentari (0)

Biznis