Sezona

Letovanje skuplje ove sezone: U Egiptu i za 250 evra, promene i u Grčkoj, ali jedna destinacija bi mogla da pojeftini

Komentari

Autor: Tara Tomović

08/06/2021

-

11:36

Letovanje skuplje ove sezone: U Egiptu i za 250 evra, promene i u Grčkoj, ali jedna destinacija bi mogla da pojeftini
Letovanje skuplje ove sezone: U Egiptu i za 250 evra, promene i u Grčkoj, ali jedna destinacija bi mogla da pojeftini - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uskoro se bliži sezona odmora, a redovi ispred turističkih agencija postaju sve duži. Pandemija koronavirusa je počela pre više od godinu dana i svima pomrsila planove –  onima koji su već uplatili aranžmane, ali i onima koji su nameravali.

Dok su prošle godine destinacije na koje smo mogli da idemo manje-više zadržale iste cene, ove godine je situacija pak, drugačija.

Najviše su iznenadile cene za Egipat koje su ove godine vidno povišene, a onda i za sever Grčke. Turska je pak, ostala na prošlogodišnjem nivou, a postoje nade da bi do kraja leta aranžmani za ovu zemlju mogli biti i jeftiniji.

Od komšijskih zemalja, Albanija beleži blagi porast u cenama, ali je i dalje jeftinija od Grčke u proseku za 20 do 25 odsto.

Egipat skuplji za 30 do 35 odsto

Egipat će ovog leta prvi put posle sedam godina dočekati direktne letove iz Rusije, odnosno veliki broj ruskih turista na Crvenom moru. Podsetimo, Moskva je zabranila direktne letove za Egipat još 2015. godine nakon slučajnog obaranja ruskog aviona iznad Šarm el Šeika kada je poginulo 224 turista koji su se vraćali sa odmora.

Ipak, povratak Rusa umnogome će uticati i na srpske turiste jer cene više nisu tako pristupačne kao prethodnih godina. Primera radi, sedmodnevni aranžman za isti hotel u Hurgadi koji je prošle godine krajem septembra iznosio 510 evra (avio-prevoz, takse, hotel i transfer), ove godine je za oko 200 do 250 evra skuplji.

"Sve se dešava shodno interesovanju i mi tu ništa ne možemo", kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute u razgovoru za Euronews Srbija dodajući da povećanje cena nema veze sa nadoknađivanjem gubitaka u 2020. godini.

Unsplash

 

"Egipćani imaju rigorozne uslove jer mogu da popune samo 50 odsto hotelskih kapaciteta što im povećava ukupne troškove. Veliko je interesovanje za Egpat u svetu i mislim da je to jedan od glavnih razloga što su ove godine poskupeli"

Kako objašnjava, cene avio-karata skočile su za 10 do 15 odsto, tačnije pedesetak evra zbog povećanja cene goriva. Što se hotela tiče ima nekih koji su zadržali prošlogodišnje cene. Takvih hotela je u manjini budući da je desetine drugih u Hurgadi diglo cene za 20 do 25 odsto.

Iako egipatsku turističku industriju i dalje pogađa pandemija kovida 19, od početka 2021. godine beleži se sve veći broj turista, a tome pomaže i poverenje u vlasti koje su ispunile obećanje da će do maja vakcinisati sve radnike u turizmu.

Ministar turizma i antikviteta Kaled el-Enani rekao je da je ova zemlja već u aprilu imala 500.000 turista.

"Važno je da brojka ide uzlaznom putanjom. Nadamo se da će pred leto još skočiti brojke, posebno kada će se mnoge zemlje otvoriti za putovanja i opustiti mere. Tu najviše računamo na arapske države, Evropu i Rusiju. Povratak turizma u Egipat ne zavisi samo od nas - u stalnoj je vezi sa drugim zemljama", rekao je.

Turska bi mogla da pojeftini

I u ovom slučaju će ruski turisti odrediti cenu srpskim. Naime, zbog ograničenja putovanja u Tursku od strane Rusije, Ujedinjenog Kraljevstva i država EU, turizam u ovoj zemlji je i dalje u slobodnom padu. Zato su se Turci ove godine više okrenuli promociji domaćeg turizma, i u tom smislu očekuju "bum" na tržištu.

Mete Vardar, izvršni direktor kompanije "Jolly tourism" veruje da će prvi put posle 50 godina biti zabeležen toliki broj domaćih turista i to samo ako se nastavi sa opuštanjem mera, ali i brojem vakcinacija.

"Ispostavilo se da je lep odmor podjednako važan kao i vakcinacija. Ljudima je dosadno kod kuće. Mislim da će svima ove godine trebati više odmora", rekao je on na konferenciji za medije u Antaliji.

"Videćemo šta će nas dočekati nakon 15. juna, ali trenutno se beleži intenzivna potražnja od strane domaćih turista. Ostvarili smo tri puta veću prodaju nego što smo očekivali", primetio je.

Unsplash

 

To bi pak, moglo da znači da će cene aranžmana za Tursku ostati na istom nivou kao i prošle godine, a moguće čak da će biti i niže.

"Rusi su im dominantni gosti, a njih ove godine neće biti, pa će uraditi sve što mogu da nadomeste taj gubitak. Opet, s prestankom zabrane letova za Egipat, dosta ruskih turista će otići tamo, te postoji mogućnost da neki aranžmani budu jeftiniji", naglašava Seničić.

Grčka skuplja za 10 do 15 odsto

Primećuje se i da je apartmanski smeštaj na severu Grčke ove godine za 20 do 25 odsto skuplji. Aleksandar Seničić kaže da je to samo deo problema koji je pandemija koronavirusa napravila.

“Grci su za novac koji su prošle godine primali od nas promenili uslove, tako da ne možemo da uđemo u fiskalne zakupe kao ranije. Cene su podigli za 10 do 20 odsto i to je logična posledica svega toga, a mi njima ne možemo da garantujemo da ćemo 'napuniti' celu sezonu“

Ističe da će, u slučaju ponovnog zatvaranja Grčke, srpske agencije biti u većem problemu nego pre zbog nemogućnosti da ostvare prodate aranžmane.

“Iako se čini da je Grčka poskupela, to su pojedinačni slučajevi kojih ima u svakoj regiji, ali globalno gledano nije ni za 5 odsto poskupela. Samo se radi o pojedinačnim kućama, odnosno gazdama koji neće da prihvate da rade pod istim uslovima kao prethodnih godina", nastavlja.

Euronews/Tara Tomović

 

Viki Karantzavelu, novinarka portala Travel Daily News kaže da hoteli neće poskupeti.

“Hoteli nisu podigli cene usled pandemije koronavirusa, uprkos tome što imaju mnogo veće troškove zbog protkola koje moraju da prate, kao što su sredstva za dezinfekciju, vreme tokom kojeg mora da se očisti soba, radno vreme barova...“, rekla je ona u razgovoru za Euronews Srbija.

Štaviše, u odnosu na prošlu godinu kada su mnogi hoteli ostali zatvoreni, ove godine će većina otvoriti svoja vrata.

“Verujemo da ćemo ove godine, u odnosu na prošlu, uspeti da povećamo broj turista u Grčkoj za 20 do 25 odsto“, istakla je Viki.

Albanija za 20 do 25 odsto jeftinija od Grčke

Direktor Jute kaže da će se povećano interesovanje za Albaniju nastaviti i ove godine, pa će tako mnogo više domaćih agencija u ponudi imati aranžmane za letovanje u ovoj zemlji u odnosu na prošlu.

Pixabay.com

 

Procenjuje se da će ovogodišnja letnja sezona u Albaniji doživeti procvat, a najviše posetilaca se očekuje iz komšijskih zemalja - Italije, Grčke, Severne Makedonije, Srbije i Crne Gore. Osim njih, Albanija računa i na turiste iz Ukrajine, Poljske, Češke, Slovačke, Belorusije i Rusije.

Iako su i Albanci neprimetno podigli cene, Seničić ističe da je to i dalje jeftinije od destinacija na koje smo navikli.

"Biće iznenađujuće za naše turiste da vide koliko je turizam u Albaniji napredovao. Nema sumnje da će Grčka dobiti konkurenciju, ali to je prvenstveno stvar mentaliteta i navike. Međutim, cena i te kako može uticati na odluku jer kada govorimo o sličnom kvalitetu smeštaja i apartmana, u Albaniji možete proći 20 do 25 odsto jeftinije u odnosu na Grčku sa istim uslovima", zaključio je on u razgovoru za Euronews Srbija.  

Komentari (0)

Putovanja