Sezona

Grci optimistično najavili otvaranje sezone i otkrili kakvo nas letovanje čeka ove godine

Komentari

Autor: Euronews

14/05/2021

-

10:30

Grci optimistično najavili otvaranje sezone i otkrili kakvo nas letovanje čeka ove godine
Grci optimistično najavili otvaranje sezone i otkrili kakvo nas letovanje čeka ove godine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Grčki ministar turizma Haris Teoharis, zajedno sa generalnim sekretarom Turističke organizacije Grčke Dimitrisom Frangakisom, objavio je i zvanični početak turističke sezone na događaju koji se u četvrtak uveče odigrao na rtu Sunion.

Kako najavljuje Frangakis, Grčka će na izazove pandemije koronavirusa odgovoriti "do sada neviđenim" komunikacionim planom, a prvi put ove godine nova kampanja uključiće i 18 avio-kompanija i 76 turoperatera, sa ukupnim budžetom od 12,3 miliona evra.

Tom prilikom predstavljeno je i pet promo snimaka koji će promovisati Grčku u inostranstvu sa centralnom krilaticom "Sve što želite je Grčka". 

Ministar turizma konstatovao je da grčki turizam "potpuno bezbedno otvara jedra sa ciljem vraćanja slobodi i normalnosti".

"Otvaramo turističku industriju i vraćamo Grčku na evropski i svetski front, kao mesto koje se poistovećuje sa gostoprimstvom i sigurnošću", istakao je Teoharis dodajući da je grčki turizam 2020. godine dobio tešku opkladu - "Tada smo se otvorili, ali uz stroge procedure i uspeli bezbedno da dočekao sve posetioce"

Prema njegovim rečima, Grčka mora da izgradi "zaštitni zid sa pet različitih odbrambenih zona" koje će se strogo kontrolisati kako ne bi bilo propusta opasnih po javno zdravlje.

Grci će strane turiste primati po osnovnom protoku, tačnije po nekom od ovih 5 uslova:

  • popunjavanje PLF formulara dan pred polazak
  • sertifikat o vakcinaciji
  • PCR test ne stariji od 72 sata
  • potvrda o preležanom kovidu
  • aktiviranje Zelene propusnice od 1. juna


Istovremeno, pojedini turisti biće podvrgnuti brzom testu, a predstavljena je i mreža karantinskih hotela na 35 tačaka teritorije Grčke.

Teoharis nije propustio ni da pomene nedavnu nagradu koju je Republika Grčka dobila od strane Svetskog saveta za turizam (WTTC), odnosno titulu "pionira u pokretanju turističke industrije u 2020. godini".

Konačno, odgovarajući na pitanja o aktuelnim vestima iz turizma, ministar je primetio da neće biti problema sa prihvatanjem ruske vakcine u Grčkoj i digitalnim sertifikatima. Što se tiče engleskog tržišta, Teoharis je izrazio optimizam da će Grčka uskoro biti stavljena u zelenu kategoriju za putnike iz Velike Britanije.

 

Komentari (0)

Putovanja