Sezona

Skriveni dragulj Halkidikija nalazi se na 120 km od Soluna, nema puno turista, a priroda umnogome podseća na Jadran

Komentari

Autor: T.T.

18/05/2022

-

15:27

Skriveni dragulj Halkidikija nalazi se na 120 km od Soluna, nema puno turista, a priroda umnogome podseća na Jadran
Skriveni dragulj Halkidikija nalazi se na 120 km od Soluna, nema puno turista, a priroda umnogome podseća na Jadran - Copyright Youtube/Screenshot/Halkidiki Travel

veličina teksta

Aa Aa

Iako nije izgrađen uz more, Paljuri se nalazi uz neke od najlepših plaža na poluostrvu Kasandra. Ono što ovo mesto čini posebnim jeste upravo što umnogome podseća na Jadran, ponajviše zbog kamenih kućica iz 19. veka, šumskih staza i borova koji sežu do obale zaliva Toroneos i samih plaža.

Selo Paljuri je nizijsko naselje, koje se nalazi na južnom delu poluostrva Kasandra na Halkidikiju. Prema popisu iz 2011. godine ima tek 878 stalnih stanovnika. Iz Soluna se stiže prilično lako, za nešto više od sat vremena i 120 kilometara, dok je Pefkohori udaljen tek desetak.

Samo selo smatra se jednim od najživopisnijih na Halkidikiju. Kamene kuće iz 19. veka i male, ali dobro održavane ulice daju poseban šmek, posebno kada se u lokalnim prodavnicama mogu naći čuveno maslinovo ulje ovog kraja i lokalni med.

Nadaleko poznata plaža Ksenija nalazi se na samo dva kilometra od ovog mesta, a najbliža velika plaža je na samo kilometar i smatra se jednom od najlepših na Kasandri.

Gde se smestiti?

S decenijama turizma iza sebe, Paljuri nudi impresivan broj smeštajnih jedinica za svačiji budžet. Tako će posetioci naći nekoliko dobrih hotela (većih i manjih), ali i mnogo apartmana za iznajmljivanje. Većina opcija za smeštaj je na samoj obali mora, ali ćete ih naći i u samom selu što i nije loša opcija ako ste se uputili kolima na more.

Cene noćenja se kreću od 60 evra za dvokrevetni apartman na obali, pa preko 80 evra u nekoj od smeštajnih jedinica u samom selu.

Kao i u mnogim drugim turističkim mestima, u Paljuriju se većina prodavnica otvara ujutru, kao i kafići, koji se uveče pretvaraju u barove. Kafe-barovi velikih hotela takođe su veoma popularni.

Prinstscreen YouTube/Halkidiki Travelravde

 

Uprkos konkurenciji poslednjih godina, beach bar "Navagos" u blizini Kanistra, održava reputaciju jednog od najboljih mesta za kafu i kupanje na ovom delu Halkidikija. Veoma popularan je i "Kusaros" na odličnoj poziciji na peščanoj plaži Hrusos, kao i beach bar "Cabana" na istoj lokaciji. Unutar sela, "Hook" je omljeno odredište meštana za piće ili koktele.

Osim toga, smešten na idealnoj geografskoj lokaciji, Paljuri nudi posebna iskustva kako za ljubitelje vodenih sportova, tako i za one koji vole šetnje po šumi. Oko mesta se nalazi bogata borova šuma dok se na udaljenosti od samo dva kilometra može stići do prelepih plaža Toroneoskog zaliva koje se često naziva "grčkim Bahamima".

profimedia

 

Oni koji vole planiranrenje ne bi trebalo da propuste ni šetnju od Paljurija do Agios Nikolaosa koja se smatra jednom od najlepših na Halkdiikiju - i predstavlja kombinaciju mora i zelenih površina prepunih borova, smrče, maslinjaka i stabala masline.

Komentari (0)

Putovanja