Biznis vesti

Inflacija u konstantnom rastu: Procene su da bi u junu mogla biti dvocifrena, da li ima nagoveštaja da krene u "rikverc"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/05/2022

-

19:50

Inflacija u konstantnom rastu: Procene su da bi u junu mogla biti dvocifrena, da li ima nagoveštaja da krene u "rikverc"
Inflacija u konstantnom rastu: Procene su da bi u junu mogla biti dvocifrena, da li ima nagoveštaja da krene u "rikverc" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poslednja prognoza Narodne banke Srbije pokazuje da se rast inflacije može očekivati do sredine godine, kada bi trebalo da dostigne vrhunac sa 10,5 odsto, a nakon toga bi, po predviđanju NBS, trebalo da usledi pad. Stručnjaci za Euronews Srbija navode da je realna prognoza da će inflacija doći do postepenog usporavanja, ali ističu da to i dalje ne znači pad cena. Kako ocenjuju, inflacija koja je nastala je rezultat problema oko resursa, a ona svakako može da utiče i na kupovnu moć građana.

Inflacija je poslednjih nekoliko meseci u konstantnom rastu, a u pojedinim razvijenim zapadnim zemaljama obara višedecenijske rekorde. Rast cena izazvan prekidom lanaca snabdevanja usled dvogodišnje pandemije kovida 19 ubrzan je sa početkom rata u Ukrajini koji se najviše odrazio na cene energenata i hrane. 

U SAD inflacija je inflacija u martu, u odnosu na isti period prošle, iznosila 8,5 odsto, što je najviši nivo u poslednjih 40 godina, dok je u Velikoj Britaniji rast cena bio 9 odsto, najviša u poslednje tri decenije. Slična situacija je i u zemljama EU. U aprilu je inflacija u Nemačkoj iznosila skoro 8 odsto, u Francuskoj 5,5, u Italiji preko 6 odsto, a u Holandiji i Poljskoj čak više od 11 odsto.

Srbija, čiji građani u odnosu na druge zemlje imaju svežija sećanja na visoku inflaciju, zasad sa svojom međugodišnjom inflacijom od 9,6 odsto u aprilu ne odskače od okruženja. Tako je u aprilu inflacija u Hrvatskoj i Mađarskoj takođe bila 9,6 odsto, u Bugarskoj 12,1, u Rumuniji 11,7, a u Severnoj Makedoniji 10,6 odsto.

"Smirivanje" u drugoj polovini godine

Kako je za Euronews Srbija rekao Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS), procene o inflaciji u Srbiji dobro izgledaju, ona će prekoračiti 10 odsto, ali se očekuje smirivanje.

"Očekuje se smirivanje u drugoj polovini godine, odnosno usporavanje. Ono što je zapravo mnogo važnije i iz čega se može sagledati i verodostojnost tih podataka jeste kretanje inflacije u Evropi i SAD. Ako gledamo SAD, poslednji podaci su za april mesec i tada je dostigla nekih 8,3 odsto, a da podsetim u martu ona je bila 8,5 odsto. SAD je zapravo i glavno izvorište inflacije, ove globalne. Sada pak, vidimo posustajanje inflacije", rekao je Kovačević.

Euronews

Kako je objasnio ekonomista Slaviša Tasić, moguće je da je u svet dosegao neki vrh i da se sada polako očekuje pad inflacije.

"Svakako je monetarna politika u Americi već zaokrenuta, podignute su kamatne stope, dizaće se i dalje. Evropska centralna banka malo sporije to radi, ona nije štampala toliko novca kao američki FED, Evropska centralna banja misli da još ne treba dizati, ali hoće to verovatno u julu", rekao je direktor RZS.

On navodi i da je prerano govoriti o tome da li je vreme da se preispita da li dinar treba da bude fiksiran za kurs evra i dodaje da je fiksni kurs dosta pomogao i uveo stabilnost ovde.

"Srbija je još od Jugoslavije imala taj hronični problem inflacije, kao što neke zemlje očigledno imaju, i mi to nismo uspevali da sredimo decenijama i onda smo to sredili kada smo se vezali za evro. Mislim da je prerano za neke te akcije kao što je odvezivanje od evra", istakao je on.

Kupovna moć građana manja - plate iste

A kada je reč o kupovnoj moći građana, Ministarstvo trgovine navelo je je da je ona u februaru ove godine bila manja u odnosu na januar 2021. godine. Kovačević kaže da inflacija smanjuje kupovnu moć u slučaju da i plate ostaju iste. Ali, dodaje, to nije slučaj.

Euronews

Tasić objašnjava da ako inflacija nastaje samo iz monetarnih razloga, samo štampanjem para, onda vi možete da imate rast cena i rast plata i to se manje-više potire. 

"Ova inflacija je delom problem resursa, imate rat u Ukrajini i pre toga gomilu problema i prekide lanca ponude, ovo dolazi sa strane toškova i to svakako jeste udar na životni standard sa inflacijom ili bez. Da centralne banke nisu dozvolile rast cena onda bi pale i plate i vi biste svakako imali pad kupovne moći", istakao je Tasić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis