Novac

Procene o kretanju inflacije - kada njeno usporavanje očekuje NBS, a kada privrednici

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2022

-

14:43

Procene o kretanju inflacije  - kada njeno usporavanje očekuje NBS, a kada privrednici
Procene o kretanju inflacije - kada njeno usporavanje očekuje NBS, a kada privrednici - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, Tanjug/Strahinja Aćimović, Miloš Milivojević, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U uslovima rastuće neizvesnosti, kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika finansijskog sektora i privrede ostala su stabilna i nastavila su da se kreću oko nivoa od pet odsto, objavila je Narodna banka Srbije. Naime, prema rezultatima ankete agencije Ipsos iz aprila, predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u aprilu sledeće godine iznositi 5,0 odsto, a slična su i očekivanja prema rezultatima ankete agencije Blumberg iz maja i iznose 5,1 odsto.

Kada je reč o privrednicima, i njihova očekivanja su slična pa su prema anketi agencije Ipsos, ona ostala nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose 5,0 odsto.

Zanimljiva su inflaciona očekivanja i jednog i drugog sektora za dve i tri godine unapred, jer su niža od kratkoročnih, nalaze se u granicama cilja i kreću u rasponu od 3,0 odsto do 4,0 odsto za obe ove godine.

Ti rezultati ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju smanjenje inflatornih pritisaka sa stabilizacijom kretanja na međunarodnim robnim tržištima.

profimedia

 

Usidrenost srednjoročnih inflacionih očekivanja, u čijoj je osnovi stabilnost deviznog kursa, doprinosi povećanju efikasnosti monetarne politike u održavanju niske, stabilne i predvidive inflacije u srednjem roku, što je jedan od neophodnih preduslova održivog privrednog rasta, navode iz Narodne banke Srbije.

Podsetimo, inflacija u Srbiji je u aprilu nastavila da raste pod pritiskom spoljnih faktora i iznosila je 9,6 procenata međugodišnje, a Jorgovanka Tabaković je izjavila da se očekuje da će dostići vrhunac u junu i julu od najviše 10,5 procenata, nakon čega će početi da pada.

Ona je na predstavljanju Izveštaja NBS o inflaciji rekla da je novi rast svetskih cena energenata, hrane i sirovina uticao na rast uvoznih cena i pojačao troškovne pritiske na cene domaćih proizvođača i da je u takvim uslovima i bazna inflacija na koju mere monetarne politike najviše utiču takođe beležila rast. Međutim, kako je istakla, očuvana relativna stabilnost deviznog kursa i usidrenost srednjoročnih očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja bili su snažna kočnica koja je održala baznu inflaciju na nižem nivou od ukupne.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis