Biznis vesti

Matić: Tržište hrane stabilno, pad inflacije u drugoj polovini godine

Komentari

Autor: Fonet

23/05/2022

-

10:04

Matić: Tržište hrane stabilno, pad inflacije u drugoj polovini godine
Matić: Tržište hrane stabilno, pad inflacije u drugoj polovini godine - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za trgovinu, turizam i telekomunikacije Tatjana Matić izjavila je danas da je tržište hrane stabilno i da je snabdevenost dobra i najavila da će ponovo robne rezerve reagovati sa dodatnih 23.000 tona brašna ka pekarskoj industriji po subvencionisanim cenama od 33 dinara po kilogramu brašna.

Ona je rekla da je najveća briga uvezena inflacija i da borba sa inflacijom ostaje najveći prioritet, rekla je Tatjana Matić za RTS. Kako je dodala, pad inflacije očekuje se u drugoj polovini godine.

Prema njenim rečima, uvezena inflacija nije samo naša briga, i Evropa i svet pokušavaju da je stabilizuju, a ono što u najvećoj meri doprinosi skoku inflacije je problem sa energentima, kaže ministarka.

"Mere koje će Centralna evropska banka krajem juna na zasedanju doneti, koje je najavila, jeste povećanje referentne kamatne stope i očekuje se da će se odluke donositi kvartalno. Više neće biti jefitnog bankarskog novca", ukazala je Tatjana Matić i dodala da robne rezerve drže situaciju pod kontrolom.

Kada su u pitanju cene, ona je navela da se očekuje da od polovine godine krene stabilizacija, a sa padom inflacije počeće se u drugoj polovini godine.

"Mislimo da će doći do stabilizacije tržišta i da će cene padati krajem godine", napomenula je Matić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis