Biznis vesti

Vučić o velikom ekonomskom planu - ukida se ekstraporez za mlađe od 40 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2021

-

13:49

Vučić o velikom ekonomskom planu - ukida se ekstraporez za mlađe od 40 godina
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će Srbija doneti novu politiku koja se odnosi na zapošljavanje, a pre svega donosi korist mladima.

On je na konferenciji za novinare rekao da će biti ukinut ekstra porez za mlađe od 40 godina, doneta odluka o trogodišnjem oslobađanju od plaćanja poreza i doprinosa do 70 odsto za osobe koje prvi put ulaze na tržište rada, a imaju do 40 godina i da će to isto važiti za ljude koji rade na projektima istraživanja i razvoja.

"Ukinućemo obavezu plaćanja godišnjeg poreza na dohodak za građane mlađe od 40 godina. Reč je o onom ekstraporezu koji plaćaju svi koji imaju platu veću od proseka. To je signal za mlade da mislimo na njih. Zatim uvodimo trogodišnje oslobođenje od plaćanja poreza i doprinosa u iznosu od 70 odsto na zarade zaposlenih koji prvi put ulaze na tržište rada. To će direktno dovesti do povećavanja zarada mladih. Pod tri, oslobođenje od 70 odsto poreza i doprinosa na zarade zaposlenih koji rade na projektima istraživanja i razvoja", rekao je predsednik Vučić.

On je dodao da je u prvih pet meseci priliv direktnih stranih investicija bio 1,4 milijarde evra, kao i da rezerve Srbije iznose 36,3 tone zlata, a da će se ići na 50 tona zlata i da su devizne rezerve na najvišem nivou preko 14 milijardi evra. 

Penzionerima u ovoj godini dodatnih 110 evra

Vučić je rekao i da će penzioneri u ovoj godini dobiti ukupno dodatnih 110 evra. On je ukazao da danas počinje isplata 3.000 dinara za vakcinisane penzionere, a sutra za sve ostale prijavljene građane.

Vučić je preneo da se za 3.000 dinara za vakcinisane prijavilo 2.401.000 ljudi, a vakcinisano je 2,5 miliona.

"Gotovo svi su se prijavili", konstatovao je on.

Rekao je da će penzioneri u septembru dobiti dodatnih 50 evra.

Posle isplate od 30 evra u maju, 50 evra u septembru, i drugih 30 evra u novembru kao i svi građani, penzioneri će u ovoj godini dobiti ukupno 110 dodatnih evra.

Podsetio je da je u novembru planirana i isplata 30 evra za nezaposlene.

Stanje budžeta odlično, deficit će biti niži

Budžet države je u odličnom stanju pošto su prihodi mnogo veći, a rashodi niži nego što je očekivano, rekao je i Vučić, te naveo da će zbog toga na kraju godine biti niži deficit budžeta.

On je pozvao ministre da utroše novac predviđen za infrastrukturne investicije, jer je to jedan od glavnih razloga ekonomsko uspeha Srbije.

"Mi smo juče imali bolji rezultat za dve i po milijarde, pošto svakog 15. u mesecu imamo prihod oko 40,5 miljardi, a imali smo sada 43 milijarde. Deficit će biti manji od onog koji smo predočili poslanicima", rekao je Vučić.

Zamolio je premijerku Anu Brnabić da natera ministre da više troše novac, "ali ne na gluposti, već na investicione i infrastrukturne projekte".

"Treba nam ulaganje, a ne novac, jer ćemo tako više vratiti građanima. To je za nas od preusudnog značaja i molim ministre da budu odogovorni po tom pitanju, jer je to jedan od kjučnih razloga uspeha Srbije u prethodnom periodu", naveo je Vučić.

Gradnja brze saobraćajnice do Golupca od 1. novembra

Vučić je izrazio očekivanje da će brza saobraćajnica od skretanja sa autoputa za Požarevac do Velikog Gradišta i Golupca početi da se gradi od 1. novembra, a autoput Beograd - Zrenjanin od 21. decembra.

Vučić je kazao da će se kada bude gotova brza saobraćajnica od Beograda do Golupca stizati za svega sat i 10 ili 15 minuta.

Govoreći o velikim infrastrukturnim projektima koji su trenutno u toku, Vučić je rekao da se na Moravskom Koridoru radi na čak 53 tačke, na deonici od Pojata do Kruševca i da su otvoreni radovi na delu od Adrana do Mrčajevaca.

Kada je reč o gradnji autoputa i brze saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica, kaže da na izgradnji novog mosta preko Save kod Šapca trenutno radi više od 300 radnika i da će taj most biti završen krajem 2022. godine, što je šest meseci pre ugovorenog roka.

"Otvoreni su radovi i na trasi kod sela Hrtkovci u dužini od 5,5 km i očekujemo 1. septembra početak radova na trasi od Šapca do Loznice. Kada je reč o regionalnom putu Novi Pazar - Tutin od 22 km, radovi će biti završeni u martu 2022. godine, što je pre roka", kazao je Vučić.

Takođe, dodao je da sada kreću i radovi na obilaznici oko Užica i Gornjeg Milanovca.

Kaže da su u toku intenzivni pregovori sa EU na projketnoj dokumentaciji za prugu Ðunis - Stalać od 17,6 kilometara, kao i da je zadovoljan kako se odvijaju. Takođe, dodao je da će uskoro krenuti i radovi na izgardnji autoputa od Niša do Pločnika preko Merošine u saradnji sa evropskim partnerima.

Komentari (0)

Biznis