Biznis vesti

Čadež: Razvijeniji sektor malih i srednjih preduzeća poslednjih deset godina

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2022

-

07:56

Čadež: Razvijeniji sektor malih i srednjih preduzeća poslednjih deset godina
Čadež: Razvijeniji sektor malih i srednjih preduzeća poslednjih deset godina - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srbija sada ima znatno razvijeniji sektor malih i srednjih preduzeća u odnosu na pre 10 godina, izjavio je sinoć u Kragujevcu predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

"Poslednjih godina osnovane su kompanije koje su veoma konkurentne na tržištu, sa puno inovativnosti i koje imaju zapažen izvoz. Vlada Republike Srbije i ministarstvo privrede daju veliki doprinos u podršci malim i srednjim preduzećima kroz dijalog i strategije koje se donose, kako bi se unapredilo poslovanje ovih kompanija", rekao je Čadež za Tanjug.

On je na stručnoj Konferenciji posvećenoj malim i srednjim preduzećima, koja je održana u Kragujevcu u Mind parku, rekao da preduzetnici i država imaju dobar dijalog i da se svi programi za unapređenje poslovanja prave u saradnji sa državom.

"Ponovo počinje program za nabavku inovativne opreme za preduzeća, koji se do sada odlično pokazao i koji je pre nekih pet, šest godina proizašao iz dijaloga između Vlade i ministarstva privrede sa preduzećima. I ovaj skup u Kragujevcu je fantastičan jer nam omogućava da idemo korak dalje, da vidimo koje su to inicijative i da sednemo da razgovaramo", dodao je Čadež.

"Sa moje tačke, ja sam taj koji će uvek braniti argumente kompanija zašto nešto traže od javne uprave. Živimo u vremenu u kome zaista imamo dobre kompanije koje su već priznate kroz svoje autentične proizvode na stranom tržištu", rekao je Čadež.

On je dodao da je pred domaćim preduzećima dosta izazova u ovom vremenu, naročito se osvrnuvši na kovid pandemiju, ali i krizu na globalnom nivou izazvanu ratom u Ukrajini.

"Ovo je period gašenja požara, da tako kažem, jer ćemo stalno imati krize, što ostavlja manje prostora za neke strateške teme i razgovore. Ono što je prednost u Srbiji je što smo živeli decenijama unazad u nestabilnim okolnostima, brzo se privikavamo, vrlo smo fleksibilni i spremni da odgovorimo na izazove i to naše kompanije pokazuju i zato jesu uspešne, možda u ovom periodu i uspešnije od nekih preduzeća iz na primer Luksemburga", naveo je predsednik Privredne komore Marko Čadež.

Pomoćnica ministarke privrede Katarina Obradović Jovanović istakla je da resorno ministarstvo izdvaja značajna sredstva za pomoć malim i srednjim preduzećima.

Prethodna strategija je, kako je navela, imala dobre rezultate i iako je završna godina strategije bila 2020. godina, koju je obeležila pandemija, beleži se značajno povećanje svih bitnih parametara u sektoru malih i srednjih preduzeća i u pogledu osnivanja novih preduzeća i broja zaposlenih i bruto dodatne vrednosti.

"Bitno je da svi zajedno sarađujemo i da čujemo privredu, šta je to što je potrebno da unapredimo kroz programe kako bi, pogotovu firmama koje su se u prethodnom periodu istakle svojim kapacitetima i mogućnošću da urade više, dali vetar u leđa i pomogli im da ostvare još veći uspeh na međunarodnom planu. Ministarstvo privrede je ove godine započelo rad na novoj strategiji malih i srednjih preduzeća i pozivamo ih da se uključe u rad i da dostave svoje predloge i sugestije. Iskoristila bih priliku da kažem, s obzirom da je bilo reči o tome da ne postoji dovoljna informisanost kod preduzetnika, da na sajtu preduzetnistvo.gov.rs uvek mogu da pronađu sve informacije o raspoloživim vidovima podrške", rekla je pomoćnica ministarke privrede.

Ona je podsetila da je preko dve trećine malih i srednjih preduzeća koristilo više puta različite vidove podrške, koje stoje na raspolaganju preko ministarstva privrede, ali i drugih partnera, kao i da su kovid pomoć Vlade Srbije koristile sve kompanije.

"Ovom prilikom želim i da obavestim mala i mikro preduzeća koja se bave građevinom, da je otvoren javni poziv za program nabavke opreme, koji ove godine radimo zahvaljujući sredstvima Evropske unije u iznosu od 3,1 milijarde dinara i nikada više sredstava nije bilo na raspolaganju, pa pozivam ih da se informišu i prijave za ovaj popularni program", istakla je Obradović Jovanović.

Ona je navela da i te kako postoji saradnja i spremnost da se i u narednom periodu radi još više na podršci malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Komentari (0)

Biznis