Biznis vesti

Direktor Unije poslodavaca Srbije: Svi da podnesu deo tereta krize kako bi opstala proizvodnja

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2022

-

12:02

Direktor Unije poslodavaca Srbije: Svi da podnesu deo tereta krize kako bi opstala proizvodnja
Direktor Unije poslodavaca Srbije: Svi da podnesu deo tereta krize kako bi opstala proizvodnja - Copyright Printscreen YouTube/Ušće Media

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković izjavio je za Tanjug da očekuje da se sa državom i sindikatima postigne dogovor kako da se prevaziđu problemi koje će u poslovanju da proizvedu rast cene energenata i inflacija.

"Ako bi cena gasa bila 340 dolara za 1.000 metara kubnih, kao što se najavljuje, to bi bilo idealno, ali treba sačekati da vidimo šta će biti krajni dogovor i mislim da će ona na zimu svakako biti veća", rekao je Drobnjaković.

On kaže da poslodavci strahuju i od povećjanja cena struje, koja utiče na troškove proizvodnje i cenu proizvoda.

"Uzmimo da preduzeće troši milion dinara na struju, ako ona ode za 50 odsto gore, to je 1,5 milion i imaš dve mogućnosti, ili da otpuštaš radnike ili da poskupiš cenu finalnog proizvoda, koji onda niko neće hteti da kupi. Mi iz Unije ćemo pokušati da na osnovu naših sugestija nađemo neki predlog balansa, kako da to niko ne oseti. Da ne bude otpuštanja radnika, jer šta znači poslodavcu ako otpusti radnika, ko će da mu pravi finalni proizvod?", rekao je Drobnjaković.

Kaže da očekuje pritisak sindikata za povećanje zarada zbog inflacije i da se sindikati ponašaju kao da je najidelanija situacija u zemlji.

"U redu, inflacija je 'pojela' povećanje minimalne cene rada od prošle godine koja je porasla sa 165 na 201 dinar po satu, ali bitno je da opstane proizodna, da ljudi ostanu na svojim radnim mestima. Neka prođe neko vreme pa da vidimo, mada se plašim da će to trajati sledećih pet-šest godina", ocenio je Drobnjaković.

On smatra da poslodavci, sindikati i država treba da pokušaju da nađu kompromis radi očuvanja proizvodnje i radnih mesta i najavljuje da se od države ponovo očkuje pomoć.

"Bićemo bezobrazni, opet ćemo tražiti neke subvencije za poslodavce i zaposlene, kao što su bula ona tri 'minimalca'. Jeste da je otišlo 8,3 milijardi evra za podršku, ali država mora da stane iza svih", smatra direktor Unije polosavaca Srbije.

Komentari (0)

Biznis