Biznis vesti

Mihajlović: EBRD važan partner u procesu energetske tranzicije

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2022

-

18:04

Mihajlović: EBRD važan partner u procesu energetske tranzicije
Zorana Mihajlović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa predstavnicima delegacije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o investicijama u projekte obnovljivih izvora energije, povećanju energetske efikasnosti i gasnoj diverzifikaciji.

Mihajlović je istakla da je Ministarstvo donelo moderan zakonski okvir i da priprema dva važna starteška dokumenta - nacionalni plan za klimu i energetiku i strategiju razvoja energetike.

Poručila je da je saradnja sa EBRD značajna u procesu energetske tranzicije i promene energetskog miksa.

"Sa EBRD-om imamo dobru saradnju i verujem da ćemo tako i nastaviti. Trenutna vrednost naših zajedničkih projekata je 360 miliona evra. Naš najvažniji zadatak tiče se promene energetskog miksa i kako da više koristimo druge vidove energije, pre svega OIE, kako bismo postigli karbonsku neutralnost do 2050. godine", istakla je Mihajlović.

Ministarka je rekla da su za Srbiju posebno važna tri gasna interkonektora - sa Bugarskom, koji se već gradi, kao i planirane interkonekcije sa Hrvatskom i Severnom Makedonijom.

Tanjug/MRE/Zoran Petrović

 

Alen Piju iz EBRD-a rekao je da je zakonski okvir u energetici unapređen, ali da "očigledno postoji i određen otpor promenama", te da je posebno važna uloga EPS-a u razvoju OIE.

"Kao banka radimo sa najvećim svetskim investitorima. Ako njih uspete da privučete u Srbiju, tog trenutka energetski sektor će početi da se razvija velikom brzinom. Kada je reč o energetskoj efikasnosti, imamo veliki broj projekata i važno je da ih proširimo na celu Srbiju. Želimo da pomognemo i kada je reč o gasnoj diverzifikaciji", poručio je Piju.

Na sastanku je bilo reči i o povećanju kapaciteta domaćinstava za proizvodnju solarne energije, imajući u vidu, kako se dodaje se u saopštenju, da su procedure pojednostavljene i da postoji velika zainteresovanost i kod privrede i kod građana za postavljanje solarnih panela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis